eveniment
Data: 
6 Sep 2021 - 19:00
7 Oct 2021 - 19:00
Loc: 
tranzit.ro/ Iași
stats
Adresa: 
Str. Elena Doamna, Nr. 37, Iași
Telefon: 
0040 728 021 646

Reading together (II): Maxim Polyakov, Danei Andrei & Sorin Popescu

Expoziție Duo, 6 Septembrie – 7 Octombrie 2021, găzduită de spațiul tranzit.ro/ Iași, Str. Elena Doamna, Nr. 37, Iași, are vernisajul: luni, 6 septembrie 2021, ora 19:00. Seria expozițională Reading together inaugurată în luna iulie 2021 continuă, alăturând în același spațiu contribuțiile lui Maxim Polyakov și ale Danei Andrei & Sorin Popescu.
Maxim Polyakov este un artist din Transnistria, membru al colectivului KOLXOZ, unde se ocupă de texte și de ideologie. Este partizan al frontului proletariatului cultural și nu se separă de toate procesele de creativitate și de viața de zi cu zi a colectivului. Contribuția lui Maxim în această expoziție a fost inițiată și realizată prin corespondență poștală și cuprinde o serie de materiale tipărite de către colectiv. Toate acestea vor fi dispuse în spațiul galeriei în vederea potențării unei situații de comunicare. “A поговорить înseamnă, literalmente: Vrei să vorbim?. „A pogovorit” este o situație de comunicare. De multe ori nu contează subiectul, deoarece procesul are natura unui ritual de vorbire. Nu urmărește un alt scop, în afară procesului în sine. El este inclus în categoria nevoilor umane de bază. Cafeaua poate fi un accelerator al momentelor „A pogovorit”.” (Maxim Polyakov, 2021)
 
Dana Andrei și Sorin Popescu lucrează împreună din 2013, aceștia fiind din 2015 și editorii revistei CORNER. Pentru expoziția Reading Together II, invitații noștri ne propun o serie de intervenții și insinuări localizate în spațiul galeriei, dar cu reverberații în spațiul public. “În definitiv, actul lecturii, adesea intim sau solitar, devine complet odată ce este împărtășit cu alte persoane, propagat prin diferite canale sau rețele și socializat. Dar cum ne localizăm într-un flux constant de conținut, relatări și imagini repetitive, unde mișcarea și prezentul sunt descompuse în unități standardizate de experiență? Cum discernem între pachete de informație care cântăresc la fel și vin spre noi pe aceeași linie de producție? Ce urmărim, de fapt, și ce vrem să extragem? Prin intervenții în spațiul de expoziție și interferențe în spațiul public, ori insinuări la granița dintre cele două, căutăm strategii de regândire a modurilor de relaționare cu ceilalți și cu lumea/noi înșine. Nu avem nimic de declarat.” (Dana Andrei & Sorin Popescu, 2021)
 
Expoziția actuală face parte dintr-o serie de trei, organizate în cadrul proiectului Expoziția ca lectură cu lucrări ale artiștilor și colegilor Beatrice Anghelache (RO), Baran Caginli (FI), Anca Benera & Arnold Estefan (RO/AT), Cătălin Gheorghe (RO), Dana Andrei & Sorin Popescu (RO) și Maxim Polyakov (MD). Este deja un loc comun să considerăm că, în general, construcțiile expozițiilor constau în simpla reunire a unor opere de artă „separate”. Prin urmare, aceste ansambluri rezultate și numite expoziții creează contexte noi, cresc gradul de conștientizare, promovează, prezintă și actualizează, încadrează și istoricizează, evocă, dezvoltă, încearcă să re-adreseze întrebări, integrează și contextualizează, explorează, provoacă și colectează, toate acestea doar ca să numim câteva din numeroasele moduri în care o expoziție poate lucra. Cu toate acestea, mai mult sau mai puțin important, ei construiesc și subiectivitatea unui curator, această poziție fiind adesea contestată, de multe ori, de altfel, din motive întemeiate. Cine exercită, de ce anume și ce este această autoritate care acționează ca un gardian al politicilor culturale? Prin urmare, una dintre metodele de a aborda această poziție ar putea fi aceea de încerca să lucrăm cu contra-așteptările estetice și conceptuale astfel încât să putem să formulăm împreună posibile răspunsuri pentru una dintre întrebările valabile și în cadrul grupurilor de lectură organizate în cadrul aceluiași proiect: cine este subiectul care citește și cum citim împreună?
 
Maxim Polyakov s-a născut și locuiește la Tiraspol - acum capitala Transnistriei, o republică nerecunoscută de jure a Moldovei, dar de facto nu este controlată de aceasta. Este un cercetător și artist care explorează spații materiale și simbolice și modalități de a trăi în ele. Lucrările lui Maxim sunt inseparabile de viața de zi cu zi și adesea formează o simbioză cu ele, completându-se reciproc. De obicei, el găsește materiale, tehnologii, inspirație și formă de exprimare în locurile în care se află. Pentru aceasta, el folosește instrumente antropologice, artistice și filosofice de observare sau doar prin interacțiunea cu oamenii. Maxim preferă practicile colective, în defavoarea indivizilor deoarece consideră colectivul o lucrare de artă. Grupul de lucru al colectivului cultural KOLXOZ este reprezentat de către Viktor Veivoda (CZ), Maxim Polyakov (MD) și Anton Polyakov (PMR).
 
Dana Andrei și Sorin Popescu lucrează împreună din 2013. Între 2015 și 2019 au editat revista CORNER, o publicație artistică despre aspectele politice ale fotbalului și implicațiile extinse ale scenei sportive. Cercetarea lor a luat forma expoziției Realismul jocului, care a fost deschisă la Sala Floreasca în iunie 2021. Recent au făcut parte din proiectele: Cercetări artistice asupra plantelor (tranzit.ro/ București), Clasa culturală, dezvoltat de 1+1, Inițiative artistice independente, organizat de Satelit Iași și Summitul Intergalactic al Spațiilor Independente, la Sandwich II. Economia supravegherii, cultura pop, gândirea ecologică sau discursul public sînt câteva din temele recurente ce se regăsesc în practica lor.
 
Acest proiect este realizat de către Asociația 1+1 și tranzit. ro/ Iași, în parteneriat cu Cooperativa Pleiade, Belgrad. Proiectul EXPOZIȚIA CA LECTURĂ este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
 
Partenerul principal al tranzit.ro este Fundația ERSTE.
 
 
Mai multe informații : @unuplusunu, www.unuplusunu.org și http://ro.tranzit.org/ro/calendar/0/
 
Articol scris de Comunicat de presa | Lun, 06/09/2021 - 10:35
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa