- 5099
Marti, 11 mai, de la ora 17.00, va avea loc la Muzeul Unirii, vernisajul expozitiei ”Portretul de sevalet in Tarile Romane la inceputul epocii moderne”.
Expozitia ”Portretul de sevalet in Tarile Romane la inceputul epocii moderne” contine 37 de lucrari din secolul al XIX-lea, dintre care unele nu au mai fost expuse niciodata, lucrari cu autor anonim, dar si lucrari a caror paternitate este certa, cum ar fi portretul lui Frederic Bals, realizat de Ion Balomir – pictorul venit la Iasi de la Saliste, de langa Sibiu, si care impreuna cu Ludovic Stawski a realizat pictura murala a Palatului Roznovanu.
Din categoria pictorilor straini prezenti in expozitie, amintim pe pictorul ceh Anton Chladek, din Banatul Sarbesc, profesor al lui Nicolae Grigorescu, pe italienii Niccolo Livaditti si Giovani Schiavoni, pe ungurul Constantin Daniel Rosenthal dar si pe Gheorghe Asachi, cel care a invitat pictori straini in capitala Moldovei, contribuind astfel la dezvoltarea invatamantului artistic local.
La inceputurile picturii de sevalet din spatiul romanesc genul predominant a fost, prin excelenta, portretul. Anterior, acest gen fusese privilegiul ctitorilor. Cel mai apreciat era „portretul de aparat”, in care subiectul poza mandru, invesmantat in hainele rangului sau si insotit de toate insemnele pozitiei sale sociale. Epoca celor dintai lucrari de acest fel a fost marcata, deci, de mostenirea portretului votiv, dezvoltat pe linia picturii neobizantine. Dincolo de interesul artistic emanat de colectia de portrete de la Muzeul de Arta din Iasi, aceasta prezinta si un mare interes documentar, fiind un tezaur nepretuit pentru istorici si genealogi, pentru studiul modelor si mentalitatilor, pentru evolutia vestimentatiei.
Expozitia va fi deschisa pana pe 27 mai in sala de expozitii temporare a Muzeului Unirii.
Evenimentul este primul dintr-o serie de manifestari dedicate aniversarii a 150 de ani de la infiintarea Muzeului de Arta, pe 26 octombrie. Expozitia marcheaza si doua evenimente internationale foarte importante pentru viata muzeelor si perceptia lor de comunitate: Noaptea Muzeelor Europene , organizata anul acesta pe 15 mai, si Ziua Internationala a Muzeelor sarbatorita pe 18 mai.
Organizatori: Muzeul de Arta si Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi.