- 2836
Miercuri, 30 martie 2016, incepand cu ora 18:00, studentii specializarii Foto-Video, anul III de studiu, Facultatea de Arte Vizuale si Design din cadrul Universitatii de Arte ˝George Enescu˝ Iasi, va invita la Galeria apARTe pentru expozitia Origamic. Lucrarile vor putea fi vizitate pana in data de 3 aprilie 2016.
Expun:
Vlaicu Bunduchi
Ionut Buzatu
Irina Cretu
Madalina Cubasa
Francesca Ignat
Monica Mihoc
Madalina Purdila
Vlad Sofronie
Bogdan Stanciu
Razvan Salaru
Curatori:
Ina Ciobanu
Sarah Daria Muscalu
###
Fiecare dintre noi este o foaie de hartie. Sunt plierile si replierile infinite cele care ne traseaza coloana vertebrala. Devenim noi insine cu fiecare clipire, cu fiecare pas sau frica nesondata pe care alegem sa o privim sau nu, in ochi.
Origamic este o invitatie la o explorare a multiplicitatii de euri pe care ni le putem asuma. Dincolo de „pachetul” unic de informatie genetica ce „ni se da”, exista pulsul, structura, moleculele si articulatiile. Sinergiile astfel create ne demonstreaza ca intre microcosm si macrocosm exista o infinitate de lumi posibile. Aici, acum, organicul se intalneste cu sistemul nervos al contextului. Putem fi mai mult decat niste „utilizatori”, „donatori de organe”, „costuri”, „numere”, „statistici” sau „CNP-uri”.
Depinde de noi ce alegem, ce linii trasam si unde le trasam. Daca lumea ne este gata „ambalata” in alb si negru, ce nuante de gri am fi? Cate nuante de gri ne-ar trebui pentru a deveni?
Asemenea unui origami organic, bantuim printre texturi, nanostructuri, umbre post-industriale si arhitecturi futuriste inspirate din structuri celulare ce coexista. Dar la sfarsitul zilei, avem destul curaj sa ne depasim ereditatea sau fobiile? Si cum ne putem construi mai departe? Ce ne face sa ne asamblam si sa ne depliem mereu, pana in ultima zi? Cat din context putem controla si cum ni-l putem reinterpreta spre o anexare nu doar lipsita de traumele contemporaneitatii, ci care sa se plaseze dincolo de spatiul comun, de accesibilitatea superficialului cotidian, fie el si cu ecran tactil.
La fel cum plierea hartiei da tridimensionalitate bidimensionalitatii, la fel starea de a fi prezent in moment ne faciliteaza apropierea de noi insine, scara de profunzime, permanenta si amprenta - nu digitala, online sau offline - pe care o lasam.
Contextul ne poate devora doar daca perspectiva nu ne apartine.