eveniment
Data: 
22 May 2012 - 08:00 - 15 Jun 2012 - 20:00
Loc: 
Universitatea Petre Andrei Iasi
stats
Adresa: 
Str. Ghica Voda, nr. 13
Telefon: 
0232210474

Numitorul comun – moartea

Pana pe 15 iunie, Universitatea Petre Andrei din Iasi va gazdui expozitia Numitorul comun – moartea. Aceasta a fost realizata de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania si Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj cu sprijinul Fundatiei Konrad Adenauer si colaborarea Muzeelor de Istorie din Turda si Aiud.

Expozitia este una destul de macabra, ea prezentand o serie de actiuni de cautare si deshumare a unor opozanti ai regimului comunist, executati de Securitate, fara vreun proces, in perioada anilor 1948 – 1952. Aceste lucru a fost posibil datorita unor cercetari de teren pe baza solicitarilor venite din partea rudelor si urmasilor celor ucisi;  actiunile au fost desfasurate in perioada anilor 2007 – 2010, la inceput de catre specialisti, arheologi si istorici, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania. In februarie 2010, aceste investigatii speciale au fost oprite, personalul de specialitate implicat continuandu-si activitatea de cercetare, in cadrul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, infiintat in aprilie 2010.

Cazurile prezentate in cadrul expozitiei cuprind un numar de 22 persoane executate prin impuscare, 21 dintre acestea fiind descoperite si apoi deshumate prin metode arheologice pe teritoriul localitatilor Halmasau, Nepos (jud. Bistrita-Nasaud), Glodghilesti, Baiesti (jud. Hunedoara), Teregova (jud. Caras-Severin), Rachitele, Santejude-Vale (jud. Cluj), Salciua, Dealul Capsei (jud. Alba), Galgau (jud. Salaj) si mun. Satu Mare. Unul din cazurile prezentate abordeaza problematica unei persoane ucise in satul Musca, com. Lupsa, jud. Alba, al carui mormant a fost cautat in mai multe randuri, fara a fi gasit. Persoanele ucise au fost ingropate fie in gropi individuale (Glodghilesti, Satu Mare, Baiesti, Salciua, Dealul Capsei, Santejude-Vale, Rachitele, Galgau, Musca), sau in gropi comune, cu doua victime (Halmasau / Dealul Sasa-Poieni, Teregova, Santejude-Vale), trei victime (Nepos), sau patru victime (Halmasau).

Expozitia este constituita din obiectele descoperite asupra celor ucisi, precum si fotografiile de familie, fotografiile provenite din arhiva fostei Securitati sau facute in timpul actiunilor arheologice de deshumare, imaginile video de la deshumari si interviurile cu rude si urmasi sau cu anumite persoane care i-au cunoscut pe cei executati.

Desi intrarea la aceasta expozitie este libera, ea vizeaza in primul rand publicul tanar - elevi si studenti, precum si orice persoana care a cunoscut sau nu in mod direct perioada comunista, insa stie prea putin sau deloc despre atrocitatile si victimele directe ale Securitatii la inceputurile regimului comunist in Romania.

Articol scris de Smaranda Biliuti | Mie, 23/05/2012 - 20:08
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului smaranda