eveniment
Data: 
11 Aug 2011 - 21:00 - 1 Sep 2011 - 20:00
Loc: 
Muzeul Unirii
stats
Adresa: 
Lapusneanu
Telefon: 
0232275979

In Memoriam Adrian Podoleanu

Muzeul de Arta din cadrul Complexului Muzeal National MOLDOVA Iasi organizeaza in perioada 11 august - 1 septembrie 2011 la Muzeul Unirii expozitia de pictura si grafica In memoriam - Adrian Podoleanu (1928-2010). Vernisajul va avea loc joi, 11 august, la Muzeul Unirii, cu incepere de la ora 18.00. Expozitia va fi prezentata de criticul de arta Valentin Ciuca.

Expozitia cuprinde o selectie riguroasa totalizand 40 de piese - portrete, peisaje, compozitii, naturi statice, care la un an de la stingerea din viata a maestrului vor readuce in atentia publicului universul vizual si conceptual al acestui nume important pentru scoala ieseana de arta.

"Fiecare linie trasata pe o coala imaculata nu e altceva decat o succinta nota biografica", era crezul artistic al pictorului Podoleanu. Profesorul Ion Truica afirma ca "Podoleanu poarta in el toate culorile toamnei, tonalitati patinate de vreme si de sentimentele celui care le priveste. Traieste natura intens, patimas, cu luciditate, cautand frumusetea tainica, ascunsa, arta sa nu este numai un rezultat al Harului Innascut, ci rodul unei discipline profesionale in care intalnim respectul pentru puritatea tonala, rezultat al unui spirit de ordine artistic atat de rar intalnit astazi".

Fost profesor şi decan al Facultatii de Arte Plastice de la Universitatea "George Enescu" din Iasi, Adrian Podoleanu (1928-2010) s-a nascut in Basarabia, la Sadaclia. Desi a cochetat mai intai cu regia, la Institul de Arte Dramatice din Timisoara, a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj, avandu-i ca profesori pe Teodor Harsia, Anton Lazar sau Aurel Ciupe. Din 1958 a expus atat in tara cat si in strainatate, ca recunoastere a valorii primind numeroase distinctii si premii. Astfel, in 1966 i se acorda Diploma de Onoare a Institutului de Arte Plastice "Ion Andreescu" , in 2000 a devine Cetatean de Onoare al municipiului Iasi, iar in 2002 primeste decoratia de stat "Serviciu Credincios". A reprezentat Romania la concursurile internationale "Juan Miro" - Barcelona, la bienala de pictura din Kosice si la concursurile din Mexic, Brazilia si "Cagnes sur Mere" - Franta, fiind, alaturi de artistii Nicolae Matyus si Gheorghe Bradateanu, autorul lucrarii de arta monumentala de la Cotnari - panoul decorativ monumental mozaical "Culesul viei".

Articol scris de George Plesu | Dum, 07/08/2011 - 14:48
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george