- 3017
Un nou proiect artistic, De la A la B, alcatuit dintr-o expozitie si un performance de Matei Bejenaru va fi prezentat la Galeriile de Arta „Cupola”, respectiv la spatiul tranzit.ro/ Iasi. Vernisajul are loc vineri, 15 martie, ora 18.00, la Galeria de Arta „Cupola”. Marti, 19 martie, ora 19.00, la spatiul tranzit.ro/ Iasi va avea loc un performance al artistului. Expozitia de la Galeria de Arta „Cupola” va fi deschisa intre 15 si 20 martie 2013.
Acest proiect face parte dintr-o serie de expozitii retrospective organizate de catre tranzit.ro/ Iasi cu scopul de a prezenta munca artistica a unor artisti contemporani importanti din Iasi. Seria a inceput in toamna anului 2012 cu expozitia Imi place Periferic 3 a artistului Cezar Lazarescu si continua in prezent prin a se concentra asupra demersului artistic al lui Matei Bejenaru. Daca prima expozitie retrospectiva a avut loc intr-un singur spatiu, intre anumite date, acest nou proiect se va dezvolta pe o perioada de un an, timp in care tranzit.ro/ Iasi va organiza mai multe expozitii si alte evenimente, fiind un raspuns la interesul in crestere la nivel local si international fata de proiectele artistului. Mai mult, tranzit.ro/ Iasi va colabora cu Matei Bejenaru in vederea prezentarii unei parti a acestui proiect la Muzeul de Arta din Bacau, in luna mai 2013.
Retrospectiva va continua in luna octombrie 2013 prin prezentarea la spatiul tranzit.ro/ Iasi a instalatiei video Cantece pentru un viitor mai bun, impreuna cu alte lucrari mai vechi ale lui Matei Bejenaru. „Proiectul De la A la B este o cercetare artistica despre modul in care putem reprezenta vizual procesele de gandire asociate tranzitiei dintre doua idei, stari de fapt sau situatii. El vorbeste despre esecul proiectului utopic in care Romania, o tara fara traditie tehnologica, a incercat sa produca cunoastere avansata in domeniul cunoasterii stiintifice, rationale.” (Matei Bejenaru, 2013)
Matei Bejenaru porneste intr-o calatorie simbolica, pe care o considera un mars de gandire, intre Laboratorul de Tensiuni Inalte al Institutului Politehnic Iasi, o platforma stiintifica dezvoltata tehnologic in anii 80 (punctul A) si un atelier privat de prelucrari metalice si turnatorie din acelasi oras care, in prezent, produce obiecte religioase de cult din metal cu ajutorul unor utilaje vechi, provenite din foste fabrici de stat (punctul B). „In spatiul galeriei, procesele de gandire asociate marsului iau forma unor structuri spatiale, proiectii de diapozitive si film pe 16mm” (Matei Bejenaru) Avand ca punct de plecare al proiectului un performance intim, realizat inaintea acestei expozitii, un mars din punctul A in punctul B, in orasul Iasi, Matei Bejenaru va incheia acest proces artistic cu un performance public la tranzit.ro/ Iasi, pe data de 19 martie.
Matei Bejenaru este un artist vizual care traieste si activeaza in Iasi, preda fotografie si arta video la Universitatea de Arte „George Enescu”. Este membru fondator al Asociatiei Vector din Iasi si director al Bienalei de Arta Contemporana Periferic (1997 - 2008). A participat, printre altele, in expozitii de grup la: Level 2 Gallery, Tate Modern, Londra (2007) si Bienala de la Taipei (2008). Intre noiembrie 2010 si iulie 2011, proiectul sau experimental de muzica corala, Cantece pentru un viitor mai bun, a fost prezentat la The Drawing Room si Tate Modern (Turbine Hall) la Londra, Western Front la Vancouver, Kunstlerhaus Buchsenhausen, Innsbruck. Intre 2011 si 2012, Matei Bejenaru a fost profesor invitat la Université du Québec à Montréal. Incepand cu 2012, el este artist asociat la Centrul de arta Kettle’s Yard din Cambridge, Marea Britanie.
Fundatia ERSTE este partenerul principal al tranzit.ro, iar proiectul a fost realizat cu sprijinul Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Filiala Iasi.
*Guest writer pentru acest articol este Livia Pancu, curatorul expozitiei.