- 1757
Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu domnul Thomas Emmerling, colecționar din Germania, prezintă la Palatul Culturii expoziția de litografii „Marc Chagall – Poezia culorilor”. Vernisajul va avea loc joi, 3 august 2017, la ora 17.00.
Născut în 1887 într-o familie de evrei din Belarus (pe atunci parte a Imperiului Rus), la Liozna, lângă Vitebsk, fiind primul dintre cei nouă copii ai familiei, Chagall a fost unul dintre cei mai longevivi artiști ai zbuciumatului secol XX, stingându-se din viață la vârsta de 97 de ani. Supraviețuitor al primei generații de moderniști, Chagall este astăzi recunoscut pentru modul uluitor de interpretare a universului prin culoare, motiv pentru care prietenul său Apollinaire l-a denumit „suprarealist”, termen care ajunge rapid să desemneze un întreg curent artistic.
După o primă perioadă de formare ce începe în 1906 la Sankt Petersburg, Chagall se mută în 1910 la Paris, unde cubismul era în plină manifestare și unde calitățile picturii sale sunt recunoscute în primul rând de poeți precum Blaise Cendrars sau Guillaume Apollinaire, într-o epocă în care artele se întrepătrund tot mai mult. Tot aici cunoaște și alți avangardiști, precum Robert Delaunay și Fernand Léger. Pe parcursul Primului Război Mondial și câțiva ani mai târziu (1914-1922) Chagall trăiește în Belarus și în Rusia, întorcându-se în Franța în 1923 unde se impune în special începând cu 1927. În 1941, în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial, pleacă în Statele Unite ale Americii, unde rămâne până în 1948, pentru a reveni ulterior în Franța, unde se stabilește pe Coasta de Azur.
Spiritul său creator și-a lăsat amprenta pe multiple suporturi, manifestându-se prin pictură, ilustrație de carte, vitralii, scenarii de teatru, ceramică, tapiserie și gravură.
Muzeul de Artă din Iași, prin parteneriatul cu domnul Thomas Emmerling, propune vizitatorilor o incursiune în universul coloristic al lui Chagall, prin cele peste 150 de litografii, între care regăsim ilustrații ale Bibliei, ale „Odiseei” lui Homer, plafonului Operei din Paris, dar și ale Ferestrelor din Ierusalim. Toate acestea vor putea fi admirate la Palatul Culturii din Iași, în perioada 3 - 27 august 2017, biletele fiind disponibile la prețul întreg de 20 lei și, respectiv, redus, de 10 lei (elevi, studenți, pensionari, persoane cu dizabilități).