eveniment
Data: 
1 Sep 2021 - 18:00 - 1 Oct 2021 - 18:00
stats

Lera Kelemen la Borderline Art Space

Borderline Art Space găzduiește miercuri, 1 septembrie 2021, începând cu ora 18:00, deschiderea expoziției „Pielea vegetală/ Crevasă”, a artistei Lera Kelemen. Expoziția, curatoriată de Cristina Moraru, poate fi vizitată până la 1 octombrie 2021 în spațiul din strada Belvedere nr. 18.

Argument curatorial:
„Lera Kelemen adresează problematici ecologice, investigând relația co-determinantă dintre sine și mediul înconjurător. Expoziția Pielea vegetală / Crevasă este o continuare a instalației omonime Green Skin / Affective Interstice, reunind multiple suprafețe – precum: marmură, sol, piele și țesuturi – integrate compozițional, în vederea cartografierii un spațiu liminal al interacțiunii dintre individ și mediu înconjurător. Suprafețele sunt analizate ca zone de mediere și proiecție, în care contactul reciproc dintre entități este spațializat. În ciuda aparenței sale vizuale, această structurare a straturilor transcende reprezentarea prin stabilirea unei relații între suprafață și textură. Imaginea trasează un spațiu senzorial, un câmp de straturi juxtapuse care conține coordonatele sale spațiale și temporale. Extracțiile de țesuturi și sedimente, precum și suprapunerile de tencuială sau beton, oferă rezonanță diversității elementelor texturale găsite în mediu înconjurător. Suprafața piele/ecran se regăsește în țesătura texturii. Fiecare obiect structural conține propria sa istorie încorporată în țesătură, care se constituie, de asemenea, și în intervalul care se creează între obiecte. Dispunerea de elementele creează un plan de etaj. Inserțiile arhitecturale, privite de sus, creează un aspect labirintic al interacțiunii dintre suprafețe, evidențiind relația dintre textură și arhitectură: abstractizarea unei clădiri prin împărțirea acesteia în două elemente: suprafață și plan. Suprafața învelește masa, sarcina arhitectului fiind aceea de a vitaliza suprafețele care îmbracă aceste mase (Corbusier). Suprafața este materialul care oferă identitate acestei mase, citând statementul lucrării video „textura este identitate” și făcând aluzie la elemente arhitecturale care devin fațete ale mediului construit.” (Lera Kelemen și Cristina Moraru)

Lera Kelemen (n. 1994) este artistă și sound designer din Timișoara. În prezent, desfășoară studii de master în Sound Design la Royal College of Art în Londra. Practica ei este bazată pe cercetare, lucrând predominant cu instalații, sunet și imagine dinamică, prin intermediul cărora interoghează noțiunile de spațialitate, interactivitate, corporealitate, narațiuni personale și dinamica spațiului astfel creat. A absolvit Facultatea de Arte și Design în 2018 și a primit Premiul Art Encounters pentru proiectul ei de licență. A participat la numeroase rezidențe și co-producții în Timișoara, București, Londra, Edinburgh și Hanovra.

Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași. Proiect co-finanțat de AFCN. Sponsori: Gramma, Cuptorul Moldovencei. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

Articol scris de Comunicat de presa | Mar, 31/08/2021 - 15:39
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa