eveniment
Data: 
11 Oct 2012 - 19:00 - 25 Nov 2012 - 19:00
Loc: 
Tranzit.ro/ Iasi
stats
Adresa: 
B-dul Primaverii nr. 2, et. 7 (Cladirea IASITEX)

Invata-ma alinta-ma

Va invitam joi, 11 octombrie, de la ora 15:00 la tranzit.ro/ Iasi, cladirea IASITEX, et. 7, B-dul Primaverii nr. 2, Iasi, pentru un dublu eveniment: vernisajul expozitiei „Invata-ma alinta-ma” si prima prezentare tranzit.org in Romania de cand tranzit.ro a fost lansata. „Invata-ma alinta-ma” aduce impreuna practici si oameni intr-o incercare de a afirma ca gandirea politica se intemeiaza in mod misterios pe gesturile marunte. Expozitia prezinta lucrari video, instalatii, pictura si fotografie de Andrea Faciu (DE/RO), Rachel Koolen (NL), Nono Pessoa (BE), George Doros (RO) si Eleni Kamma (CY/GR). Toti acesti artisti impartasesc un interes in felul in care observa si descriu limbajul, sintaxa acestuia sau lipsa sa. Totusi, expozitia poate fi vazuta si ca o configuratie subiectiva de interese si indivizi.

Programul zilei de 11 octombrie este urmatorul:
- 15:00 – conferinta de presa;
- 15:30 – discutie despre modelul institutional al tranzit.org, cu: Vít Havránek (tranzit.cz), Dora Hegyi (tranzit.hu), Livia Pancu, Attila Tordai, Raluca Voinea (tranzit.ro) si Christine Böhler (director al Programului Cultura al Fundatiei ERSTE si membra a consiliului director al tranzit.org);
- 16:45 – vizionare a video-ului The Tuner’s Monologue, de Eleni Kamma, 13:09, 2012;
- 17:05 – prezentare de Andrea Faciu;
- 17:50 – prezentare de Nono Pessoa;
- 18:10 – prezentare de Rachel Koolen: 3 ore Flaneur in Iasi;
- 19:00 – vernisajul expozitiei.

Mai multe detalii despre expozitie:
Picturile in ulei ale lui Nono Pessoa, Richterruis B (Zgomot de Richter B) (2007) si Teach Me Pet Me/ Invata-ma Alinta-ma (2009), arata un proces de munca complex. Totusi, prin citarea continua si golirea gesturilor de intentie si emotie, Nono Pessoa renunta in mod aparent la sintaxa picturii si odata cu aceasta la unica sansa de adresare. Actiuni, directii, asocieri, miscari si/ sau semne trecute raman acolo doar pentru a sugera propria lor disparitie.

Bazata pe o fotografie intima de familie din anul 1974, lucrarea Human Flag/ Steag Uman (2008 - 2012) a Andreei Faciu va fi prezentata in Iasi sub forma unui print de mari dimensiuni pe fatada cladirii de birouri a IASITEX-ului, cladire in care se afla tranzit.ro/ Iasi. “Steag uman pentru visatori & impotriva nisipului din ochii tai” este una dintre cele patru declaratii ce pot fi vazute, citite si asupra carora se poate reflecta de catre trecatori. De asemenea, in expozitie vom gasi instalatia Subjugation of the Misunderstood Forms/ Subjugarea formelor neintelese (2012), o serie de fotografii Ear to disappear/ Ureche in disparitie (2012) si instalatia de sunet Noi Noi/ We We (2012).

Lucrarile Speech Acts/ Acte de vorbire (2011) – o lucrare video si o instalatie audio – ale artistei Rachel Koolen vor fi expuse la Iasi impreuna cu lucrari mai sculpturale precum The dummy/ Papusa. Publicul din Iasi are si oportunitatea de a asista si de a participa la 3 Hours Flaneur in Iasi/ 3 ore hoinar in Iasi, o prezentare mai complexa a practicii sale artistice. Pozand, se pare, intr-un colectionar de fapte, actiuni, suprafete si texturi, ea creaza subiecti ce vietuiesc si se zbat intr-o lume condusa in mod aparent de o logica a pietei si a mass-media. 

In lucrarea lui Eleni Kamma, P like Politics, P like Parrots / P ca politica, P ca papagalii, corul de amatori a parohiei Bräcke din Jämtland, Suedia, a fost rugat sa participe la o experiment de citire colaborativa a doua pagini de text. Compozitia textului P ca politica, P ca papagalii, oscileaza intre faimosul joc Hartie – piatra – foarfece si cuvinte care incep cu litera P, alese la intamplare dintr-un discurs din 2003 al lui George Bush. Lucrarea video The Tuner’s Monologue/ Monologul acordorului prezinta un monolog al unui acordor de instrumente muzicale care descrie aspecte ale profesiei sale, suprapus peste un material filmat alb – negru cu fatade arhitecturale de cladiri aflate in constructie in “noua inima” a Rotterdamului.

Video-ul lui George Doros, Otelul Galati, Campioana Romaniei prezinta o bucurie imensa ce ia nastere pe strazile orasului Galati. Campionatul national de fotbal este unul dintre cele mai populare evenimente sportive din Romania, asadar, momentul precis in care o echipa castiga campionatul pentru prima data devine unic – un moment de contemplare activa. Acest moment al victoriei, cand energia unui stadion poate aparea doar din emotia colectiva va fi si mai mult amplificata de previziunea unui posibil esec. 

Invata-ma alinta-ma poate fi vazuta pe baza de programare pana la data de 25 noiembrie 2012 la galeria tranzit.ro/ Iasi.

 

*Guest writer pentru acest articol este colectivul tranzit.ro/Iasi

Articol scris de Guest writer | Mar, 09/10/2012 - 19:35
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului guestwriter