- 3896
In aprilie 2012, Adelin Petrisor a ajuns, dupa 6 ani de incercari, in Coreea de Nord, ocazie cu care a participat la ceremoniile prilejuite de 100 de ani de la nasterea lui Kim Ir Sen. Experienta s-a materializat intr-un album de fotografie, Coreea de Nord, un lagar cat o tara, aparut la Editura Polirom, care va fi lansat vineri, 18 ianuarie, de la ora 18.00, la Librarium Palas. Iar intre 10-24 ianuarie, 12 din cele 200 de fotografii din album vor fi expuse in incinta librariei in ceea ce Adelin Petrisor anunta pe blog ca fiind prima sa expozitie.
In plina expansiune culturala a Coreei de Sud, Coreea de Nord fascineaza in continuare ca un taram interzis. De aceea, fotografii precum cele ale lui Davin Guttenfelder pe care le-am vazut anul trecut in revista Time dau senzatia mixta de jena si compasiune a unui privit vinovat si oarecum neputincios pe gaura cheii la scenele surprinse. Regimul comunist da foarte rar acreditari jurnalistilor, iar supravegherea pe toata durata vizitei este foarte stricta. Cu atat mai pretioase sunt cadrele obtinute, care fascineaza imaginatia celor care n-au experimentat dictatura si determina flash-back-uri celor care au trait intr-un sistem opresiv. In albumul prefatat de Catalin Tolontan, Adelin Petrisor face cateva marturisiri legate de cum a ajuns, intr-un final, sa-si indeplineasca visul de a accesa cea mai inchisa tara a lumii: “La fiecare colt de strada, din difuzoare se auzeau discursuri mobilizatoare, iar bannerele uriase contineau doar sloganuri ale propagandei partidului unic... Imaginile orwelliene mi-au dat fiori si m-au facut sa ma gandesc ca asa ar fi aratat Romania daca nu ar fi existat decembrie 1989”.
Albumul are strucutrate cele 200 de imagini in doua sectiuni. Prima se intituleaza Phenian: Oameni si locuri, iar a doua Armata, poporul si comandantul suprem. Trebuiesc mentionate distinctiile obtinute pentru fotografiile respective: in cadrul International Photography Awards - premiul pentru sectiunea editoriala dedicata amatorilor, “Editorial Non-pro”, si nominalizare la sectiunea Discovery Of The Year a Lucie Awards 2012.
Lansarea din 18 ianuarie va fi moderata de Adrian Serban, director editorial Polirom, alaturi de autor fiind prezenti prof. univ. dr. Daniel Condurache si scriitorul (pasionat de fotografie) Florin Lazarescu.
Adelin Petrisor este unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti de razboi romani. A lucrat la Tele 7abc, TVR, Antena 1 si Realitatea TV, iar in prezent este corespondent special al televiziunii publice. A intervievat personalitati precum Yasser Arafat, Benjamin Netanyahu sau ayatollahul Mohammed Fadlallah. In anul 2007 a publicat un album de fotografie intitulat Corespondent de razboi. A primit Marele Premiu APTR in 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj in 2007 si Premiul pentru documentar politic in 2009. De acelasi autor, la Editura Polirom a aparut in 2010 Razboaiele mele.