eveniment
Data: 
21 Jun 2019 - 18:00
Loc: 
Galeria apARTe a Universității Naționale de Arte “George Enescu” Iași
stats

Iași, Derive Urbane 2017-2018. O expoziție de fotografie de Thierry Girard (Franța)

Galeria apARTe a Universității Naționale de Arte “George Enescu” Iași, invită publicul la 
vernisajul expoziției de fotografie, Iași, Derive Urbane 2017-2018, semnată de Thierry Girard (Franța). Vernisajul va avea loc vineri, 21 iunie, orele 18-20

Proiectul fotografic împrumută conceptul de derivă urbană de la Guy Debord și de la Situaționiști și presupune un nou tip de lectură a spațiului urban prin mersul atent și ludic pe parcursul mai multor ore sau zile. În cercetările pentru construirea proiectului pentru orașul Iași, Thierry Girard a studiat întinderea și forma generală a orașului și a descoperit că e traversat de mai multe linii de tramvai care-l parcurg de la un capăt la altul. Proiectul său fotografic s-a definit de la principiul următor: cutreieră și explorează orașul ghidat de cele patru linii de tramvai ; apoi, de la ultima stație, revino către centrul orașului mergând la pas, dă-ți timpul necesar fotografiei spațiului urban, arhitecturii, precum și întâlnirilor cu oamenii și portretele trecătorilor. Acest proiect realizează întrepătrunderea dintre peisajul urban, street photography și portretul fotografic în situație.
Evident, acest proiect vorbește despre orașul și locuitorii Iașului, fiind în același timp și mai înainte de toate o reflecție asupra felului în care fotografiezi lumea rămânând atent la lucrurile simple, la mișcările fluxului (mulțime, mașini, aglomerări), gesturi, atitudini, organizarea spațiilor urbane fără pretenții. Umanitatea simplă a oamenilor întâlniți, care acceptă să se lase fotografiați. Acest proiect se înscrie în lunga și bogata tradiție a fotografiei de stradă și fotografiei documentare așa cum s-au dezvoltat cu precădere în SUA.

"Iași, derive urbane" este un proiect susținut de și înscris în Sezonul Franța-România în cadrul activităților care au loc atât în Franța cât și în România în perioada noiembrie 2018 – iulie 2019. Principalul finanțator al proiectului este Primăria Municipiului Iași, împreună cu Institutul Francez din Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.

Tirajul pe hârtie al fotografiilor a fost realizat de laboratorul Kodex din București.

Thierry Girard trăiește în Franța. A început fotografia la finele anilor 70. Este laureat al numeroase premii și distincții (Prix Nièpce, Villa Médicis hors les murs, Villa Kujoyama etc.) și beneficiar al multor rezidențe artistice în Franța și diferite țări ale lumii. Fotografia sa a fost expusă adeseori în Europa, Asia, SUA, făcând parte și din numeroase colecții publice. De asemeni a publicat 30 de cărți, monografii și cataloage.

www.thierrygirard.com

Articol scris de Comunicat de presa | Joi, 20/06/2019 - 13:07
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa