- 3754
Expozitia Taberei de pictura Hodora 2011 isi intinde simezele anul acesta in Galeriile „Cupola”, avand ca participanti artisti plastici din diferite centre artistice (Bacau, Bucuresti, Targu Mures, Iasi): Ilie Boca, Marcel Bunea, Adrian Chira, Gabriela Dobre, Neculai Gh. Iorga, Teodor Moraru, George Moscal, Mircea Vasile Muresan, Horea Pastina, Stefan Pelmus, Mihai Sarbulescu, Constantin Tofan, Angela Tomaselli.
In ultimii ani localitatea Hodora a gazduit, cu ajutorul lui Mihai Pascal, cateva dintre editiile taberei de pictura. Prima editie a acestui proiect a avut loc la Ciric, desfasurandu-se apoi, in anii urmatori, la Hodora. Anul acesta, nume importante din pictura romaneasca contemporana au raspuns cu interes la sustinerea proiectului, astfel incat lucrarile expuse pot oferi o idee asupra picturii actuale, a stadiului si drumului pe care il urmeaza. Tabara de creatie, ca forma de organizare, a constituit mereu un loc ideal de intalnire si socializare, de concentratie artistica, un mediu si mijloc al productiei de arta. Expozitia vine ca un soi de etapa finala, care aduce in fata publicului produsul artistic finit, pentru a fi receptat si evaluat.
Ca in majoritatea manifestarilor artistice de grup, expozitia cuprinde o serie de lucrari diferite la nivel stilistic si de conceptie. Privind aceleasi motive, cu rolul de punct comun, artistii le percep si le exprima intr-un mod personal relevant pentru creativitatea fiecaruia. Fara a aduce o noutate cu totul izbitoare in cadrul expozitiei, aceasta tabara reuseste totusi sa sublinieze cel putin, inca o data, directia picturii contemporane influentata de revenirea la plein air si de problematizarea ei sub interogatia: incotro pictura romaneasca de astazi?.
Trecand la un comentariu strict plastic, lucrarile expuse salta printr-o cromatica vie, dominata adesea de rosuri puternice, albastru, verde, de fapt, urmarind o scala care trece de la nonculori la culorile cele mai vii, explicata tocmai prin diversitatea viziunilor artistice. Toate picturile sunt reprezentari stilizate, abstractizate, ale naturii, fiintelor sau obiectelor. Peisajele, destul de numeroase, sunt tratate majoritatea decorativ, cu tusa opaca de culoare, ca in cele ale artistului Constantin Tofan, care are o serie de trei asemenea peisaje, denumite „Cuplu” I, II si III.
In ansamblu, lucrarile expuse tradeaza un dialog permanent cu natura, o natura geometrizata, dominata nu de linii curbe, ci de linii drepte, care par a imita parcele de pamant. Intoarcerea privirii spre rural este evidenta. Dinamica, elementul lipsa de cele mai multe ori intr-un peisaj, este aici usor sugerata prin dispunerea variata a traseelor liniare, prin fragmentarea inegala a suprafetei plastice.
Asadar expozitia Tabarei de pictura Hodora 2011, deschisa pe 1 decembrie, invita publicul la un moment de revenire la natura, mai concret la rural.