- 6208
Pentru prima data in ultimii 15 ani se reuseste cu succes deplin realizarea unui adevarat salon de grafica contemporana, organizat cu o deosebita atentie de catre Uniunea Artistilor Plastici din Romania in perioada 19 decembrie 2011 – 14 ianuarie 2012.
Deschisa cu intaietate in Bucuresti, la galeriile de arta „Simeza”, „Atelierul 35” si „Caminul Artei”, expozitia de grafica romaneasca contemporana a reusit sa incante si simtul artistic al publicului iesean, desi pentru un scurt timp. In ciuda acestui lucru, Galeriile de arta „Dana” din Iasi, de pe strada Lapusneanu 7-9, dar si Prof. Cujba 17, se bucura de prezenta unor lucrari vizuale de toate genurile, lipsite de constrangeri tematice sau tehnice, care, reunite si imbinate in cadrul aceleiasi expozitii nationale, urmaresc a demonstra capacitatea artei de a vorbi prin ea insasi, plasand cuvintele in sfera necunoscutului.
Mai mult de atat, aceste tablouri isi formeaza in interiorul spatiului de expunere un micro-univers al lor in care primeaza cu succes coerenta, cursivitatea si completarea reciproca intre mesajele ce se vor a fi transmise, in ciuda varietatii de autori, maniere de lucru sau subiecte. In acest sens, iau nastere evenimente de mare amploare ce revendica dreptul artei de a-si propune posibilitatea reusitei prin atingerea si unificarea celor mai indepartate si diferite notiuni de creatie. Apeland la organizarea unor astfel de manifestari, cum este cazul salonului de grafica romaneasca contemporana din Iasi, se trage un mare semnal de alarma asupra slabirii unitatii si valorii ei, concept a carui promovare reprezinta cel mai important scop al desfasurarii acestei expozitii.
Insumand diverse tehnici dintre cele mai impresionante, precum serigrafie, acvaforte, cologravura, mezzotinta, penita, tus, carbune, creion, instalatii, colaj sau combinatii ale acestora, salonul se mandreste si cu participarea unui numar onorabil de artisti romani, stabiliti atat in tara, cat si in afara ei. Astfel, orase precum Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Tulcea, Suceava sau Satu Mare, fac posibila reunirea a peste 60 de artisti romani contemporani, printre care si Ioan Cuciurca, Laurentiu Balta, Liviu Russu, Cristina Calinescu, Lucia Puscasu, Viorel Chira sau Diana Axinte.
Inca o data, prin urmare, unitatea sau, cu alte cuvinte, realizarea intregului perfect prin unificarea partilor „rupte si imprastiate”, este evidentiata ca fiind una dintre cele mai puternice idei ale expozitiei, devenind, incontestabil, conceptul sau de baza. Alaturi de acesta, calitatea primeste unul dintre rolurile primordiale, dupa cum afirma si artistul Ioan Cuciurca: „Sport se poate face oriunde. Sport de performanta, insa, doar in locuri speciale...”, deducand de aici faptul ca salonul de grafica romaneasca contemporana 2011 este un loc special in care se practica arta de calitate.
Pentru o confirmare cat mai veridica, expozitia ramane deschisa catre analiza pana la data de 14 ianuarie 2012, tablourile asezate pe simezele galeriei „Dana” demonstrand cu certitudine calitatea evenimentului si marcandu-l ca fiind un inceput promitator al unui demers complex de ridicare a artei romanesti si a graficii sale, in special, la rang de arta internationala contemporana.