eveniment
Data: 
19 Jan 2012 - 17:00 - 25 Jan 2012 - 16:00
Loc: 
Galeria APARTE a Facultatii de Arte Vizuale si Design
stats
Adresa: 
Sarariei 189, intrarea si prin curtea facultatii din str. Codrescu

GALERIA

GALERIA este o expozitie pirat care divulga minimalist simptomele unei boli conjuncturale la care sunt expuse scenele artistice provinciale. Atingand punctele de rezistenta ale locului, aparentei, accesibilitatii si popularitatii Galeriei apARTe, interventiile celor patru artisti (Bogdan Armanu, Alexandra Budianu, Alexandru Tilica, Valeriu Stancescu) invita la explorarea radicala a unui spatiu pe care memoria colectiva a comunitatii locale si-l insuseste idealizant. Deschiderea expozitiei va avea loc joi, 19 ianuarie, de la ora 17:00, fiind accesibila publicului zilnic intre orele 12:00-16:00 pana in data de 25 ianuarie.

Privita ca un spatiu arhitectural inert, constant reconditionat de tonusuri expozitionale, dar disfunctionalizat de o situare geografica semiobscura si rar accesibila publicului larg, galeria apARTe a Facultatii de Arte Vizuale din Iasi se camufleaza la limita dintre spatiul autonom, auto-guvernat si sfera ermetica, dar asumata, a discursivitatii neoinstitutionale. Dubla identitate, prima - de galerie a unei institutii educationale care catalizeaza practici artistice studentesti si a doua - de galerie suverana, aproape independenta si privata (de fiecare data a altcuiva), care propune piste pentru construirea si promovarea unei scene artistice emergente – se transcrie nu intr-o entitate patologic bipolara, ci intr-un sit aproape narcisist al exersarii ideilor complexului expozitional. Daca pentru Tony Bennett acest complex inseamna un dispozitiv (institutional) de permanentizare a contextului favorabil expunerii puterii si ordinii, in galeria apARTe bantuie mai degraba amprenta unei “complexari” expozitionale care marcheaza insuficiente gesturi istorice (in termenii lui Brian O'Doherty) si care improvizeaza reparatii futile asupra unei arhitecturi non-functionale (in termenii lui Daniel Buren).

Interiorul galeriei nu este de data aceasta evitat si nici nu este inlocuit de continuturile unui discurs extern. Expozitia nu importa procese creative si nu incearca sa salveze incaperea paralelipipedica de functiile ei arhitectural lacunare.

Publicul galeriei, artist expus in ea la randul sau, teoretizat ca fiind mereu acelasi, dar incomod la amestecul cu orasul, se identifica mai curand cu un locatar pe care precaritatea administrativa a unei micro-institutii nu il face decat sa se implice pentru a castiga teren sau a delimita un spatiu pe scena artistica locala. Expozitia raspunde astfel, aceluiasi public local, cu semnalarea invitatiei de a vedea GALERIA.

 

*Guestwriter pentru acest articol este Luminita Apostu, masterand al Facultatii de Arte Vizuale si curatorul expozitiei.

Articol scris de Guest writer | Mie, 18/01/2012 - 22:29
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului guestwriter