articol
stats

Femeia din Triandameron

"...cum e artistul de care are nevoie lumea postmoderna? E un recuperator de sensuri si simboluri, un vraci, un seaman pentru semenii sai..."  L. S. Dragomir, Jurnal.

In perioada 2 - 27 august, la Galeria Grand Hotel Traian va fi deschisa expozitia de grafica "Femeia din Triadameron" semnata Lucian Sacrieru Dragomir.

"Fiecare om are o istorisire despre sine, adesea unica. Tot asa, si expozitiile au cate o istorie, de la prima idee si pana la desavarsirea lucrarilor de arta ce o vor compune.
Istoria expozitiei a inceput acum cativa ani, cand am alcatuit primul plan: o expozitie deschisa timp de treizeci de zile, dezvaluind treizeci de imagini care sa surprinda o parte din frumusetea, sensibilitatea, nobletea si bogatia de sensuri a Eternului feminin.
Doream sa opun unei lumi seduse de minciuna, de falsitate, de vulgaritate, chipul clar si autentic al Feminitatii.

Cine este "Femeia din tinutul celor treizeci de zile" ? Ar putea fi iubita, sotia, mama, fiica, ar putea fi chipul unei femei in care intuim un adevar de nepretuit. O seama de expresii ii contureaza chipul: tristetea si melancolia, ironia, gravitatea, detasarea, suavitatea, indragostirea.
Ati observat ca multe din valorile cele mai de pret, aspiratiile si sentimentele umane sunt, in limba romana cel putin, de genul feminin?
Fiecare poet, pictor sau regizor de film stie ca spatiul artei sale se poate descatusa de limite, ca poate recapata sens prin recursul permanent la frumusete, la dragoste, la veridicitate, la puterea de a vedea si de a discerne. 

Expozitia (a 12-a personala) este gandita ca o prima parte a legendei "Femeii din Triandameron".

Prezint 12 lucrari de grafica, realizate in tus sepia, tus negru si acuarela.

Va urma, peste un anumit timp, a doua parte a expozitiei, aducand pe simeza alte ipostaze ale "Femeii din Triandameron". Pana atunci, va invit sa descoperiti cele 12 chipuri ce compun legenda de acum si sa cititi un mesaj profund de descifrare a Eternului feminin, un fragment din magnificul "Raport catre El Greco" de Nikos Kazantzakis: ...ma bucuram tainic ca eternul feminin, talazuindu-se pe deasupra ideilor, pe deasupra tuturor teoriilor despre distrugerea si reconstructia lumii, era nemuritor." L. S. Dragomir


Artistul este absolvent al Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi, promotia 1995, specializarea pictura de sevalet, si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, filiala Iasi, din 1996,  realizand multiple calatorii de documentare (1995 - prezent) in Germania si Franta.

In perioada 1995 - 2003 prezinta 9 expozitii personale in Romania si Germania, dintre care cele mai importante sunt: septembrie 2003, "Providenta", Centre Culturel Francais de Iasi; decembrie 2002, deschiderea oficiala a Pinacotecii Manastirii Golia (peste 50 de lucrari personale reunite intr-o expozitie permanenta); octombrie 2000, "Concert clasic pe Rosu si Albastru", Deutsches Kulturzentrum aus Iasi; septembrie 1998, "Cebra", grafica pe calculator, Neuhaus-Wolfsburg - Germania; Mai 1998, "Etats d'Ame", Centre Culturel Francais de Iasi; noiembrie 1996, "Green Madness", Iasi, Galeria "Trianon"; mai 1996, Debut, "Ritual", Iasi, Galeria "Trianon".

Incepand din 1995, Lucian Sacrieru - Dragomir a participat la 18 expozitii de grup desfasurate in Romania, Germania si Elvetia. Lucrarile sale pot fi regasite in colectii de arta din Romania, Germania, Franta, Marea Britanie, Elvetia, SUA.

Surse: arts.iasi.roedu.net/dordesoare, markmedia.ro.

Articol scris de Bianca Grigoriu | Mie, 28/07/2010 - 14:52
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului bianca.grigoriu