- 2142
Joi, 8 noiembrie, de la ora 18:00, Borderline Art Space din Iași găzduiește deschiderea expoziției de fotografie a artistei germane Juliane Eirich, ce va putea fi vizitată până pe 10 decembrie. Vernisajul expoziției, intitulată „Momentul zero, Dale”, are loc în prezența artistei și a curatorului Cătălin Gheorghe. La invitația Asociației Culturale AltIași, Juliane Eirich va susține miercuri, 7 noiembrie, ora 18:00 și o prezentare tip „Artist’s talk” în fața studenților secției Foto-Video din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design a UNAGE Iași.
Momentul zero este acea fracțiune de timp pe care o experimentezi atunci când te afli între două spații perceptive. Cel negativ, în care liniștea și calmul te atrag într-o stare perplexă de anxietate și incertitudine, și cel pozitiv, în care se întâmplă o răsturnare de situație, un impuls de a-ți controla emoționalitatea și a-ți impune o înțelegere.
Aflată într-o rezidență de artist în comunitatea rurală Dale, dintr-un fiord al Norvegiei, Juliane Eirich explorează o graniță invizibilă a sinelui în diferitele situații de recluziune și de plimbare în peisajul din împrejurimi. Fotografiile apar ca o reprezentare a atenției contextuale ori ca o imaginare a dizolvării umanității în imperiul vag al naturii. Casele par fantomatice, parcă niciodată locuite, însă probabil întreținute de forțe invizibile, iar peisajele, ramurile mestecenilor, frunzele, iarba și pereții de piatră sunt entități marcate de transformare, de ceva care e imposibil să nu se fi întâmplat.
Suspendați în atmosfera momentului zero, nemișcați fizic în fața imaginii, ne putem transpune empatic în solitudinea flagrantă a fotografului inserat între experiența alienării și rezoluția zen.
Juliane Eirich s-a născut în Munchen, Germania. După două stagii de internship în Miami și München, a studiat la Academia de Design Fotografic din München. După absolvire, s-a mutat la New York și Honolulu pentru a lucra și a-și continua propriile proiecte. A petrecut 18 luni în 2007-8 la Seoul, Coreea de Sud, cu o bursă DAAD. În iulie 2011 a fost artistă în rezidență la Studio Kura din Itoshima, Japonia. În 2014 a fost artistă în rezidență la Nordic Artists Centre din Dale, Norvegia. Din 2009 s-a stabilit în Berlin. Fotografiile ei au fost expuse în SUA, Canada, Siria, Tunisia, Italia, Elveția, Franța și Germania și au fost prezentate în numeroase publicații, printre care: revista New York Times, revista ZEIT, revista Süddeutsche Zeitung, M le Magazine du Monde, Monocle și European Photography. A lucrat pentru clienți precum Studio Olafur Eliasson, PRADA, Adidas, Daimler și BMW. Prima ei monografie ‘Itoshima’ a fost publicată de Peperoni Books, Berlin.
Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/258529918193825/
Expoziție realizată în cadrul programului curatorial: „Teritorii suprapuse: laborator, galerie, spațiu public”.
Organizator: Asociația Culturală AltIași.
Proiect sprijinit financiar de Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Centrul Cultural German Iași, Goethe Institute.
Sponsori: Gramma Winery, Cuptorul Moldovencei.
Parteneri media: WINK, RFI România, Radio România Cultural, Modernism.