eveniment
Data: 
29 Nov 2017 - 18:00 - 29 Nov 2018 - 18:00
stats

Expoziția „Teatrul Național Iași, scena marilor reprezentații”

Din 29 noiembrie, timp de un an, în foaier, va fi deschisă expoziția interactivă „Teatrul Național Iași, scena marilor reprezentații”, un proiect dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918, menit să informeze asupra rolului major pe care l-a jucat instituția ieșeană de teatru în perioada 1916-1918.

Expoziția propune un concept modern, bazat pe implicarea publicului în tematica abordată, concretizat într-o structură modulară, cu tehnologii de informare integrate (tablete, display-uri, căști audio). Structura este alcătuită din patru module: un modul principal, aflat la parter, și trei module satelit, amplasate în foaierul de la etajul întâi. Având în vedere evenimentele desfășurate în clădirea Teatrului Național în acea perioadă, expoziția cuprinde trei secțiuni principale: „Teatrul Național Iași între 1916-1918”, „Parlamentul” și „George Enescu”.

Publicul va avea ocazia să răsfoiască documentele și presa vremii, să îi cunoască atât pe marii artiști de teatru și operă care au urcat pe această scena în cei doi ani de pribegie, cât și pe actorii faimoasei trupei ieșene de teatru, să asculte la căști discursurile celor mai importanți oameni politici ai timpului, Regele Ferdinand I, Nicolae Iorga, I.C. Brătianu și Take Ionescu, în interpretarea actorilor Naționalului (Călin Chirilă, Doru Aftanasiu, Adi Carauleanu, Daniel Busuioc), să se delecteze cu celebrele creații muzicale ale lui George Enescu, „Rapsodia română”, „Poema română”, „Impresii din copilărie”.

Cristian Hadji-Culea, Director General al Teatrului Național Iași:

Iașii și-au pierdut, urmare a Unirii din 1859, pe vecie se părea, calitatea de capitală în favoarea Bucureștilor. Deodată, urmare a dezastrelor militare din 1916, a ocupării a trei sferturi din teritoriul României de către militarii Puterilor Centrale, Iașii s-au pomenit transformați în capitală vremelnică, de facto, a cât mai rămăsese din țară. Curtea regală, Guvernul, Parlamentul au fost mutate în Iași. Teatrul Național s-a găsit în mijlocul acestor schimbări. În teatru jucau pe rând trupele Naționalelor din Iași și București, în teatru s-a mutat Parlamentul și a ținut ședințele, în teatru cânta Enescu …

În acest proiect, Teatrul Național Iași, susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale, a colaborat cu: Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Arhivele Naționale Iași, Muzeul Național „George Enescu” București, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”. Consultant de specialitate: dr. Sorin Iftimi, istoric și muzeograf.

Articol scris de Comunicat de presa | Mie, 29/11/2017 - 14:21
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa