eveniment
Data: 
27 Nov 2017 - 17:00 - 4 Jan 2018 - 17:00
Loc: 
Muzeul Unirii
stats

Expoziția „Familia Regală la Iași (1916-1918). De la Refugiu la Marea Unire”

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi - Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Unirii, în parteneriat cu Arhiva Ministerului de Externe al României și Muzeul Național Peleș organizează, în perioada 27 noiembrie 2017 – 4 ianuarie 2018, expoziția „Familia Regală la Iași (1916-1918). De la Refugiu la Marea Unire”.

Legăturile Regelui Ferdinand I și ale Reginei Maria cu vechea Capitală a Moldovei au fost de natură specială. Încă din 1893, Altețelor Regale li s-a pus la dispoziție de către Municipalitatea ieșeană Palatul Roznovanu, devenit „Palatul Ferdinand”. Ulterior, refugiul de la Iași a întărit relațiile sufletești dintre Familia Regală și ieșeni. Aici a fost nucleul rezistenței Statului român și centrul din care a început refacerea proiectului de țară al României Mari, realizat în anul 1918.

Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria la Alba Iulia, în data de 15 octombrie 1922, a rămas un moment de referință  în istoria modernă a României, aceasta fiind ziua în care unificarea țării, obținută la finalul Primului Război Mondial, a fost consfințită și împărtășită cu masele participante la eveniment. Mantiile purtate de Altețele Regale la ceremonia Încoronării sunt chiar unul din simbolurile autorității supreme și vorbesc, peste timp, de importanța unui moment istoric ce constituie un reper în viața unui popor.           

Prezentarea mantiilor regale la Iași, la Muzeul Unirii, clădire care a servit de reședință Regelui Ferdinand I în perioada în care sudul țării a fost ocupat, se înscrie în seria activităților organizate de Complexul Muzeal Național „Moldova” în perioada 2017-2019, pentru a marca Centenarul Marii Unirii.

Vernisajul expoziției „Familia Regală la Iași (1916-1918). De la Refugiu la Marea Unire” va avea loc luni, 27 noiembrie 2017, ora 17.00, la Muzeul Unirii. Curatori Aurica Ichim și Sorin Iftimi.

Cu această ocazie va fi lansat volumul „Ferdinand I Regele Întregitor de Țară”, îngrijit de Muzeul Național Peleș. Prezintă prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, director al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol“ Iaşi  din cadrul Academiei Române - Filiala Iași.

Invitații acestui eveniment vor fi Cvartetul „Icarus” și Duo „Bisar” de la Colegiul Național „Octav Băncilă” Iași.

Articol scris de Comunicat de presa | Vin, 24/11/2017 - 13:03
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa