- 5138
A treia editie a evenimentului Noaptea Alba a strazii Lapusneanu a prilejuit vernisarea expozitiei de pictura Estivalia, gazduita de Galeriile de Arta Dana (cele de la numarul 17 al strazii susnumite). Aceasta cuprinde lucrari non-figurative din pinoteca Galeriilor Dana, din colectii particulare, dar si ale artistilor expozanti.
La fuite de la lune semnat de maestrul Dan Hatmanu, Scrisori IV a Atenei Simionescu, Punctul Omega de Jeno Bartos, Fara titlu a lui Dragos Patrascu, sau Pavilionul lui Valeriu Gonceariuc sunt cateva dintre lucrarile ce au starnit interesul celor care au vizitat pana acum expozitia. in total sunt expuse 25 de lucrari, semnate de tot atatia artisti plastici, printre care Edi Apostu, Mihai Cotovanu, Cristian Diaconescu, Traian Mocanu, Felix Aftene, Zamfira Barzu, Grig Bejenaru, Adrian Chira, Corneliu Vasilescu, Costin Neamtu, Constantin Catargiu, Smaranda Bostan, Marcel Pavel, Romul Nutiu, George Moscal, Marcel Bunea, Mircea Vasile Muresan, Mihai Pamfil, Florin Morun si regretatii Ioan Ginju, Constantin Radinschi si Corneliu Ionescu.
Dupa cum ne sugereaza insusi titlul, Estivalia, aceasta expozitie ne duce cu gandul la o mare sarbatoare, la o intalnire importanta asteptata de multa vreme. Intalnirea care a avut loc in spatiul galeriei, reunindu-se aici reprezentanti de valoare ai artelor plastice iesene, ce au incantat publicul cu o serie de lucrari originale, captivante si, totodata, foarte sugestive. Din aceasta combinatie binevenita de tehnici si subiecte reiese un anumit caracter comun ce imbraca armonios diferitele abordari promovate de catre distinsii artisti.
Imbinand pictura cu grafica si gravura, expozitia Estivalia face cunoscute lumii teme ce vizeaza si unifica spatiul extrapamantean – macrocosmosul, dar si domeniul subconstientului, perceput ca si microcosmos, intr-o maniera de lucru, de obicei, abstracta. Astfel, o prima impresie de ansamblu oferita de maiestria artistilor in cauza este indepartarea de teluric si apropierea de zona conceptuala a creierului uman, adecvate exemple putand fi considerate tablourile mai sus mentionate, cat si altele, precum Fara titlu semnat de Marcel Bunea sau Structura al lui Constantin Radinschi.
Aici se face usor de remarcat faptul ca gandirea si imaginatia au luat de mult locul realului exterior si normalului, atat de frecvent utilizat. Intrigat de puterea necunoscutului si cantitatea neexplorata a acestuia, artistul s-a simtit indreptatit, poate chiar motivat, sa se orienteze spre capacitatea sa de a reda inexistentul sau o alta realitate posibila.
Impresia data este sustinuta, fara indoiala, de tablourile expuse, dintre care multe apeleaza la spatiul sideral, la o anumita „poarta” ce ar putea simboliza trecerea spre nou, facand uz de nenumarate elemente sferice. Acestea, deseori, iau forma unei reflexii, a unui astru sau incearca sa sugereze finalul unei actiuni, al unui capitol, datorita formei circulare, cum este cazul lucrarii Finished Simphony a Smarandei Bostan. Printre prezentele unor artisti de notorietate, expozitia Estivalia s-a bucurat si de cea a pictorului Constantin Tofan, care a expus lucrarea Don Quijote. Ca artist, el se distinge printr-un rafinament componistic exersat de-a lungul timpului, abordand, pe langa subiecte figurative, si constructii abstract-simbolice, cum ar fi tabloul deja mentionat.
Desi deplina gama de lucrari prezinta un grad inalt de interpretabilitate, acestea au dobandit o trasatura colectiva ce ofera expozitiei atat diversitate, cat si coeziune, trasatura de nelipsit din caracterul oricarui artist ce tinteste spre reusita, si anume, puterea de extindere a imaginatiei, cat si lipsa granitelor in desfasurarea acestui proces. Pentru a va convinge de spectacolul de culoare si inovatie, sunteti bineveniti la Galeriile de Arta Dana sa vizionati expozitia pana la sfarsitul lunii august.