- 3074
Eminesciana este o un eveniment gazduit de Galeriile Tonitza si Galeriile Cupola in perioada 11 – 31 ianuarie 2012 si reuneste peste 120 de artisti consacrati din 11 judete ale Romaniei (Iasi, Bucuresti, Timisoara, Bacau, Galati, Bihor, Suceava, etc.) dar si din alte tari: Republica Moldova (5 participari), Franta (3 participari), Serbia (2 participari), Anglia, Canada, Belgia si Suedia (cate o participare), care demonstreaza succesul manifestarii.
Evenimentul, care a avut vernisajul in data de 15 ianuarie, se afla la cea de-a II-a editie. Titlul expozitiei, clar si sugestiv, se refera la creatia eminesciana ca sursa de inspiratie pentru artisti. Aceasta, generoasa, face posibila o serie de lucrari cu abordari originale, cu conotatii diferite, apartinand unor artisti diferiti, care reusesc sa-si exprime fiecare in parte crezul artistic. Cu toate acestea, tema, care se refera la Eminescu si in special la creatia sa, a devenit destul de comerciala, fiind usor de mediatizat, si prezenta de cele ma multe ori in scoli, in care eternul chip al lui Eminescu, ca imagine cvasi-cunoscuta, se intipareste in mintile tuturor. Aceasta expozitie vine ca o gura de aer proaspat, prezentandu-ni-l pe Eminescu sub alt chip, sub o forma artistica, in care imaginea se joaca nu doar cu figurativul, si chiar atunci cand acesta totusi apare, ia forma unui Eminescu metamorfozat.
Cu toate ca unii artisti raman agatati de reprezentarea aceleasi imagini a poetului pe care o gasim in toate manualele si materialele tiparite sau online, mare parte dintre ei reusesc sa se desprinda de aceasta, trecand la un stadiu mai profund, in care puterea de sugestie joaca rolul de prima vioara. Lirismul pluteste pe simeze, se creeaza atmosfera eminesciana plina de melancolie, de vis, apar in lucrari teme si motive specific eminesciene ca: nasterea si prabusirea universului, iubirea neimplinita, luceafarul, aripile, lacul, pădurea etc.
Pline de imagini, poeziile eminesciene sunt in acelasi timp usor si greu de ilustrat. Partea dificila vine din capacitatea de a surprinde exact emotia cu care ne invaluie creatiile poetului. Artistul trebuie sa picteze ca si cum ar scrie cu penelul, sa se lase invaluit de atmosfera poeziei. Oricum, poezia si arta au facut dintotdeauna un duet reusit; ele se pot ilustra si explica reciproc.
Ca tehnici artistice se folosesc instalatia, pictura in ulei, acrilic, sculptura in lemn sau alte materiale, colajul etc. Diversitatea tematica se traduce astfel prin diversitatea tehnica. Calitatea exponatelor a facut aproape imposibila o ierarhizare, care ar implica multe nominalizari, diplome de onoare si de excelenta, premii speciale, medalii si trofee.
Expozitia Concursului International de Creatie Vizuala ”Eminesciana” 2012 - editia a II-a, organizata sub Inaltul patronaj al U.A.P.R. - Filiala Iasi, reprezinta materializarea proiectului international cu acelasi titlu si are drept parteneri M.E.C.T.S., I.S.J. Iasi si Universitatea de Arte ”George Enescu” Iasi.