eveniment
Data: 
1 Mar 2015 - 10:00 - 30 May 2015 - 18:00
Loc: 
Muzeul „Mihai Codreanu” (Vila Sonet)
Bilet: 
5.00
stats
Adresa: 
str. Rece, nr. 5

Elzevire frantuzesti

Pana pe 30 mai vizitatorii se pot bucura de expozitia Elzevire frantuzesti de la Muzeul „Mihai Codreanu” (Vila Sonet), care face parte din reteaua Muzeului Literaturii Romane Iasi. Expozitia reuneste douazeci de exemplare din Colectia Biblioteca miniaturala ce au apartinut lui Mihai Codreanu, datate la inceputul secolului al XX-lea si semnate de nume cu rezonanta: Montesquieu, Benoit, Spinoza, Stendhal, Alfred de Vigny, Omar Khayyám, Plutarque, Héraclite D'éphèse s.a.

Marile carti mici, avand dimensiunile de 7x10 cm, cu un continut divers (ganduri si reflectii filosofice, morale, politice, maxime si epigrame), sunt realizate la Paris, la editura/ libraria lui Georges Payot infiintata in 1912. Toata colectia este cartonata si imbracata in matase, cu diverse imprimeuri si culori, unele carti avand snit auriu.

In primele secole ale tiparului, cartile in miniatura au reprezentat o provocare pentru tipografi si gravori, realizarea liliputurilor dovedind o adevarata maiestrie din partea lor. Acestea au devenit foarte populare pentru ca erau usor de manuit, de transportat, incantand cititorii. In secolul al XIX-lea, la Venetia, a avut loc primul congres de bibliografie din lume si s-a stabilit ca acele carti, cu marimea comparabila cu cea a unui pachet de tigari, sa se numeasca elzevire.

Termenul „elzevir” provine de la o celebra tipografie olandeza fondata in secolul al XVI-lea de fratii El Zevir, familie de tipografi si librari care au activat la Leiden, Copenhaga si Amsterdam. Tipariturile elzeviriene erau carti de format mic, elegant, cu caractere frumoase si netede (elzevirian), un model de rafinament tipografic, o adaptare inteligenta la cerintele unei epoci in care cartea a cunoscut o larga difuzare in aproape toate straturile sociale.

Expozitia Elzevire frantuzesti de la Muzeul „Mihai Codreanu” poate fi vizitata de marti pana duminica in intervalul orar 10:00 - 17 :00. Intrarea este libera in fiecare prima duminica a lunii.

Articol scris de Comunicat de presa | Dum, 29/03/2015 - 22:14
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa