- 2104
Luni, 16 mai 2016, ora 18.00, la Galeria de arta DANA din Iasi (str. Prof. Cujba, nr. 17) va avea loc deschiderea unui inedit proiect artistic semnat DORIN BABA, avand ca tema de dezbatere „Politici, Practici, Efecte”.
„De-a lungul timpului, arta si tehnologia au fost inseparabile, stimuland imaginatia si provocand gandirea. Invazia masinilor si accesoriilor tehnice nu a ocolit arta si a transformat dimensiunea expresiva a obiectului artistic in marca a calitatii industriale, constituind, cu decenii in urma, originea artificiala a operei de arta.
Acest proiect incearca sa surprinda, prin fuzionarea mijloacelor artistice traditionale – pictura, sculptura, grafica – cu arta tehnologica, o mutatie in planul de perceptie a privitorului. De asemenea, proiectul este o provocare prin integrarea computerului in mediul pictural sau a imaginii de sinteza in sculptura cu scopul de a obtine o interactivitate participativa a privitorului, conectandu-l unui univers artificial. Astfel, voi sublinia modalitatea in care tehnologia si imaginea virtuala tind sa devina realitatea insasi. Prin aducerea in prim-plan a realitatii sintetice atrag atentia asupra uneia dintre intelegerile eronate a realului in care traim, amplificand prin reactia de sinteza, manipularea reflectiei imaginarului.
Prin implementarea realului sintetic se incearca o estompare si, in final, o dizolvare a naturalului, a lumii adevarate pentru ca tehnologia si robotii sa devina modele superioare pentru om, fara (re)sentimente, fara constiinta, fara raspunderi morale.
In fata eficientei, a productivitatii, artistul tinde sa isi abandoneze visarea, transformandu-se, la randul sau, in unealta, o interfata intre realitatea naturala si cea sintetica. Artistul devine tehnic, productiv, performativ.
Prin realismul imaginii, prin noutate si forta de persuasiune, voi incerca sa induc privitorului sentimente de admiratie si suspiciune pentru a-l face mai atent la procesul implementarii subtile in subconstient a relatiei mecanice dintre computer si creier, corp si masina – o textura reprezentativa – pentru a cartografia, chiar si sumar, procesul formarii originii artificiale a noii lumi. Din acest motiv, proiectul va pune impreuna: pictura, sculptura, grafica traditionala, video-proiectii, instalatii - un mix prin care sunt ilustrate zbaterile artistului contemporan. Trairile si angoasele sunt transformate in refulari creative, inglobate in lucrari artistice de factura materiala sau virtuala, lucrari care fac o proiectie dramatica in lupta artistului pentru a exista, pentru a fi liber, pentru a crea, pentru a trai din arta, o lupta inegala dusa pe teritoriul celor doua realitati: realitatea sintetica in raport cu realitatea datului natural”. (Dorin Baba)