eveniment
Data: 
4 Sep 2011 - 10:00 - 10 Oct 2011 - 20:00
Loc: 
Galeria de Arta Grand Hotel Traian
stats
Adresa: 
Piata Unirii

Desene in Septembrie

Galeria de Arta Grand Hotel Traian va invita in perioada 4 septembrie – 10 octombrie la expozitia Desene in Septembrie semnata de artistul bucovinean Calin Baban.

Cele 11 lucrari aduse la Iasi fac parte din expozitia cu genericul „35 Desene / Drawings” (35 fiind atat numarul lor, cat si varsta artistului la momentul respectiv, si pot fi vizualizate aici) pe care Calin Baban a inaugurat-o in luna mai la City Gallery, in incinta Shopping City Suceava. Titlul ales pentru desenele ajunse la Iasi are legatura doar cu luna in care este gazduita expozitia, nu neaparat cu o tema a lucrarilor care au nume legate si anotimpuri diferite de toamna. Expozitia Desene in Septembrie te duce cu gandul la un puternic sentiment de identitate regionala al artistului (toate lucrarile, de dimensiuni mari, aduc in prim-plan secvente din peisajul bucovinean), fiecare peisaj in alb-negru (petele de culoare avand caracter exceptional si rol de a potenta senzatia) putand reflecta diferite dispozitii sufletesti.

Calin Baban, profesor la Colegiul de Arta „Ciprian Porumbescu” Suceava, licentiat al Universitatii de Arta „George Enescu” Iasi - Facultatea de Arte Plastice, Sectia Pictura, s-a nascut la Falticeni, la data de 12 februarie 1976. Devenit, ca student, discipolul maestrilor Dan Hatmanu si Mihai Tarasi, Calin Baban are si blazonul unei descendente artistice. Tatal sau, profesorul si artistul plastic Gabrel Baban, s-a aflat pana acum cativa ani la conducerea Filialei Suceava a UAP.

Criticul de arta Valentin Ciuca, cel care a vernisat expozitia de la Suceava, a scris un articol plin de lauda la adresa lucrarilor artistului, din care citez „Calin Baban porneste de la ideea structurii realului, o analizeaza ca un arhitect, o exprima ca un desenator cu aplicatie remarcabila si sfarseste prin a sugera armonia dintre cel care priveste si peisajul care lasa sa fie privit. Acest dialog empatic are tensiunea unei culori spiritualizate si emblematice prin reducerea doar la alb si negru unde incap si aluzii cromatice menite sa exalte perceptia. Desenatorul da impresia unei virtuozitati demne de un ar-tist cu multa experienta si elaboreaza decorurile fastuoase pentru inegalabilul spectacol al naturii. In spatiul acestei monumentale si subtile compozitii, artistul are arta unei selectii sugestive, fiecare element plastic dovedind arta dialogului dintre parte si intreg, impresie si expresie.”(sursa)

In incheierea vernisajului de la Suceava, acelasi Valentin Ciuca a facut o recomandare de care sper ca artistul bucovinean va tine cont: „Ma astept ca acum, dupa aceasta descarcare care constituie o lectie de frumusete de care avem nevoie, sa renunte la elementele figurative si sa construiasca in abstract”.

Articol scris de George Plesu | Lun, 05/09/2011 - 01:49
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george