eveniment
Data: 
25 Jun 2019 - 18:00
Loc: 
spaţiul expoziţional al Institutului Francez
stats

Corespondență Emil Cioran – Jean-Paul Jacobs. Vernisaj

Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Institutul Francez din Iași vă invită marți, 25 iunie 2019, ora 18.00, în spaţiul expoziţional al Institutului Francez, la vernisajul expoziției „Corespondență Cioran-Jacobs”, în prezența Ambasadorului Marelui Ducat de Luxemburg în România, Excelența Sa Paul Steinmetz. Cei prezenți la vernisaj vor avea ocazia să asculte epistolele lui Emil Cioran către tânărul Jean-Paul Jacobs în lectura Danei Monah, în limbile franceză și română.

Expoziția prezintă cincisprezece scrisori pe care scriitorul și filosoful Emil Cioran i le-a adresat poetului luxemburghez Jean-Paul Jacobs în perioada 1965 - 1974. Documentele în facsimil provin de la Centre national de littérature din Mersch, Luxemburg, iar drepturile de autor pentru textele filosofului român sunt acordate de către Centre National du Livre din Franța. Publicul va avea la dispoziție și transcrierea scrisorilor, însoțită de traducerea în limba română.

Scrisorile lui Emil Cioran au devenit cunoscute publicului ieșean în noiembrie 2014, când poetul luxemburghez Léon Rinaldetti a conferențiat la Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Rinaldetti, un apropiat al lui Jean-Paul Jacobs, este cel care a reușit să-l convingă să-și doneze corespondența. În ianuarie 2012, Jacobs a depus la Centre national de littérature din Mersch scrisorile pe care i le adresase Cioran. Prima dintre acestea este datată din 5 august 1965, iar ultima din 12 iulie 1974, când corespondența se oprește brusc.

Expoziția este organizată de către Muzeul Național al Literaturii Române Iași și de către Institutul Francez din Iași, în parteneriat cu Ambasada Marelui Ducat de Luxemburg în România, Ministerul Culturii Luxemburg, Centre de Documentation sur les Migrations Humaines din Dudelange, Luxemburg și Centre national de littérature din Mersch, Luxemburg.

Articol scris de Comunicat de presa | Dum, 23/06/2019 - 18:08
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa