eveniment
Data: 
30 Jun 2012 - 19:00
30 Jun 2012 - 19:00 - 1 Aug 2012 - 19:00
Loc: 
Muzeul Unirii
stats
Adresa: 
str. Lapusneanu nr.14
Telefon: 
0232.314.614

Carol Popp de Szathmari si portretele sale

Sambata, inainte de a participa la Sarbatoarea Strazii Lapusneanu, puteti da o fuga la Muzeul Unirii, unde incepand cu ora 19:00 va avea loc vernisajul expozitiei “Carol Popp de Szathmari - Artist fotograf”. Expozitia este deschisa publicului intre 30 iunie si 1 august 2012.

Organizata de Complexul Muzeal National “Moldova” Iasi − Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Unirii, Muzeul Stiintei si Tehnicii, Centrul de Restaurare si Conservare, in colaborare cu Muzeul de Istorie Naturala din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”, Biblioteca Centrala Universitara “Mihai Eminescu” si Arhivele Nationale Iasi, expozitia “Carol Popp de Szathmari - Artist fotograf” este prilejuita de aniversarea Bicentenarului artistului (1812-2012).

In cadrul expozitiei publicul va putea viziona in premiera cele 54 de portrete ale electorilor din Muntenia care, la 24 ianuarie 1859, au realizat dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, punand bazele Statului Roman modern (lucrari din patrimoniul Muzeului de Istorie Naturala). O alta noutate pentru public o reprezinta cele 36 de fotografii reprezentand Privelisti romanesti, aflate in colectiile speciale ale Bibliotecii Centrale Universitare.

Carol Popp de Szathmari a fost pictorul si fotograful oficial al domnitorului Alexandru Ioan Cuza si al regelui Carol I. Artistul a realizat numeroase portrete oficiale si tot el a fost desenatorul stemelor si decoratiilor romanesti instituite in acea epoca. Carol Popp de Szathmari este cunoscut ca primul fotograf din Principatele Romane si printre primii zece fotografi din Europa secolului al XIX-lea. El este recunoscut ca primul fotograf de razboi, prin imaginile imortalizate cu prilejul Razboiului Crimeei (1853-1856). (sursa: comunicatul de presa)

Si-a inceput cariera prin aprofundarea picturii la Academia de Arte Frumoase de la Viena. In 1843 se stabileste la Bucuresti si incepe sa aiba succes cu portretele si peisajele realizate, dar incepand cu 1848 se dedica fotografiei. Razboiului Crimeei este o veritabila sursa de inspiratie, artistul reusind sa adune in jur de doua sute de fotografii din acea perioada cu care participa la Expozitia Mondiala de la Paris din 1855, cateva luni mai tarziu acelasi album fiind premiat cu aur de Regina Victoria a Imperiului Britanic.

In 1860 a publicat prima revista ilustrata din Bucuresti, Jurnalul Ilustrat Universal, cu gravuri aduse de la Paris dar si gravuri realizate dupa fotografiile personale. Expune fotografii la Expozitia Universala de la Paris (1867) si de la Weltausstellung Viena (1873), unde obtine diferite medalii. In 1864 Szathmari devine membru al Societatii Franceze de Fotografie, iar in 1870 membru al Societatii fotografice din Viena.

Fotografiile realizate in 1877 cand il insoteste pe frontul de lupte pe Principele Carol (in Razboiul de Independenta), au fost republicate in reviste ilustrate precum L'Illustration, Illustrated London News, Zeitung Illustrirte si Resboiul.

Pe langa fotografia de razboi si a portretelor, Carol Popp de Szathmari a ramas cunoscut prin fotografia de arhitectura, etnografica si panoramica. Fotografiile sale se afla in colectii raspandite in intreaga lume. In 2011 I.C.R. Stockholm a expus in premiera fotografiile lui Szathmari, aflate in colectia Printului Eugen al Suediei (1865 - 1947), in prezent aflate in colectiile Bibliotecii Regale. (via) In Romania, majoritatea fotografiilor sale se afla la Muzeul National de Arta, Biblioteca Judeteana “Octavian Goga” din Cluj Napoca si la Muzeul National de Istorie. Lista completa a lucrarilor din tara o puteti accesa aici.

Articol scris de Maria Elena Campean | Sam, 30/06/2012 - 02:57
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului maria