- 4333
Vernisajul expozitiei de pictura si lansarea albumului de arta BALCIK - Simpozion de pictura vor avea loc luni, 24 octombrie, ora 18.00, la Galeriile de arta Dana din str. Lapusneanu. Expozitia va putea fi vizitata pana pe 12 noiembrie 2011.
Balcic este azi un oras in nord-estul Bulgariei, la 42 km de Varna, nu departe de Vama Veche. Insa din 1913 a apartinut de Regatul Romaniei impreuna cu restul Dobrogei de Sud, in urma celui de al doilea razboi balcanic (iunie - august 1913) pana in 1940, cand Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost redobandit de Bulgaria. Datorita versantilor de calcar din perimetrul sau, localitatea a fost supranumita Orasul Alb. Intreaga zona a fost numita Coasta de Argint din aceleasi motive.
Pictorii romani au indragit atat de mult Balcicul incat an de an, in perioada interbelica, nu exista expozitie din Bucuresti sau alt mare oras al Romaniei fara o sectiune peisaje din Balcic. Bucati de Balcic pot fi gasite in panzele care atarna pe peretii muzeelor din Capitala, in picturile unor Steriadi, Ghiata, Tonitza, Satmari, Cecilia Cutescu Storck, Darascu, Theodorescu-Sion, Petrascu, Ipolit Strambu s.a.I. Istoricul de arta Adrian Silvan-Ionescu crede ca Balcicul "a tinut loc de sud al Frantei pentru pictorii romani, care nu practicasera la timp baia de lumina impresionista."
Chiar daca artistii romani veneau la balcic si inainte de 1925, Coasta de Argint a devenit hipnotizanta abia dupa ce Regina Maria a construit acolo celebrul castel. In 1926, a fost infiintata si prima universitate dobrogeana-Universitatea Liberala Coasta de Argint. Balcicul a devenit un loc cu nenumarate oportunitati artistice, cu "cea mai frumoasa mare", cea mai buna lumina (violenta, coplesitoare, fara odihna) si cu vegetatie atipica.
In perioada 28 aprilie - 6 mai, la Balcic, a avut loc, cu sprijinul financiar al Galeriilor "Dana", o tabara de creatie. Grupul de artistilor ieseni care au participat (Felix Aftene, Zamfira Birzu, Cristian Diaconescu, Gabriela Drinceanu, Sabin Drinceanu, Eugen Harasim, Manuel Manastireanu, Cristian Neagoe, Sorin Otinjac) expune rezultatele in spatiul Galeriilor de arta DANA in perioada 24 octombrie – 12 noiembrie 2011.
„Chiar daca diferite ca stil, proiectele celor noua ieseni au un numitor comun – arta de buna factura, pe masura talentului fiecaruia dintre participanti.” (prof. univ. dr. Petru Bejan)