- 3426
tranzit.ro/ Iasi va invita sa participam impreuna la proiectul Simonei Dumitriu si al Ramonei Dima - o lucrare alcatuita din doua componente suprapuse: un video instalat in spatiul nostru de pe strada Al. Lapusneanu si un performance de durata care va avea loc in acelasi timp pe malul raului Nicolina, la confluenta acestuia cu raul Bahlui. Un amanunt biografic devine premisa acestui proiect: Simona s-a nascut in Iasi si a trait aici pana la varsta de 5 ani. Pornind din perspectiva unei intrebari clasice: Cum ar fi fost daca nu as fi plecat?, filmul – al carui sunet este bazat pe un text scris in colaboare de catre Ramona si Simona – ne ofera o introducere pentru actiunea care se va desfasura timp de 4 ore pe malul raului.
Astfel, dupa vizionarea filmului in spatiul tranzit.ro/ Iasi, vom calatori impreuna cu autobuzul nr. 28 pentru a ne intalni cu Simona Dumitriu, care va fi inceput deja performance-ul. Traseul din statia de autobuz pana pe malul raului este marcat in harta alaturata.
„Cum as fi fost daca as fi continuat sa traiesc in aceasta gradina? Cum m-as fi imbracat? As fi avut parul scurt, lung, trasee preferate, ce as fi citit? Cum as fi reusit sa imi anvelopez genul in cuvintele de iertare repetate mereu si mereu? Cati pasi are Bahluiul de la o margine la alta si ce fel de pesti traiesc in el? De la geamul bucatariei fostului meu apartament privea in strada, la fel ca mine mai demult, un barbat solid si tatuat si ma pot intreba daca are prin casa perdele finute cu trandafirasi cum mi-as fi pus eu, daca as fi avut bani, la 30 de lei metrul liniar, cumparate din magazinul en-gros exagerat de scump de langa Carrefour Felicia.” (Simona Dumitriu)
_____________________________________________________
Acest proiect este parte din programul de rezidenta realizat de Simona Dumitriu si Ramona Dima la tranzit.ro/ Iasi, in perioada 11 - 25 iulie 2015. In cadrul acesteia, vor lucra impreuna la proiectul Bahlui Arcadia si vor oferi un workshop de performance de citit/lecture performances.
Simona Dumitriu lucreaza, pe plan artistic sau pedagogic/curatorial la intersectia intre interesul pentru memorie, arhiva si limbaj, preferand practicile colaborative. Face parte din colectivul de artisti care a coordonat, intre 2010-2015, spatiul Platforma din Bucuresti. (www.platformaspace.wordpress.com)
Cu un background de studii literare, Ramona Dima este la inceputul unui doctorat despre cultura Queer in Romania, fiind interesata de reflectarea acesteia in media si produsele culturale locale incepand din anii 90, dar si de urmele care pot fi regasite, in special in literatura romaneasca, odata cu prima parte a secolului XX.
Din 2014, Simona si Ramona lucreaza impreuna, folosind cuvintele altora, istoriile si cuvintele proprii, relatia lor, pentru a realiza proiecte care combina activismul queer cu practici bazate pe text si performance. (www.poetrybody.wordpress.com)
Partenerul principal al tranzit.ro este Fundatia ERSTE.