eveniment
Data: 
27 Apr 2016 - 10:00 - 5 Jun 2016 - 17:00
Loc: 
Palatul Culturii
Bilet: 
12.00
stats
Adresa: 
Piata Palat

Aurul si Argintul Antic al Romaniei

Expozitia-eveniment Aurul si argintul antic al Romaniei va putea fi admirata in perioada 27 aprilie – 5 iunie 2016, la Palatul Culturii, sediul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi. Organizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) in colaborare cu 31 de muzee de profil din intreaga tara, intre care si institutia gazda, expozitia reuneste peste 1000 de obiecte arheologice din metale pretioase, de o valoare istorica deosebita, descoperite de-a lungul ultimelor doua secole pe teritoriul Romaniei.

„Aurul si Argintul Antic al Romaniei” reprezinta cel mai important proiect expozitional realizat in Romania in ultimii 20 de ani, sub egida Ministerului Culturii, de catre Muzeul National de Istorie a Romaniei, in colaborare cu 31 de muzee de arheologie si istorie din tara, originalitatea sa constand atat in maniera de abordare a problematicii istorice, cat si in asocierea inedita a celor mai frumoase piese din colectiile institutiilor participante.

Conceputa ca un spatiu de comunicare si (re)descoperire a unei multitudini de istorii din trecutul Romaniei, expozitia „Aurul si Argintul Antic al Romaniei” ofera vizitatorului contemporan o impresionanta incursiune istorica, intr-o perioada de peste 6.000 de ani, cuprinsa intre Eneolitic si Antichitatea Tarzie  (mileniul al V-lea i.H. – secolul al VII-lea d.H.), si pune in valoare capodopere ale orfevrariei preistorice si antice de pe teritoriul Romaniei, un patrimoniu provenit din descoperirile arheologice ale ultimelor doua secole.

Aparent inalterabile, de o frumusete aparte, incarcate cu profunde si multiple calitati si sensuri simbolice, exponatele proiectului „Aurul si Argintul Antic al Romaniei” se numara printre cele mai valoroase bunuri din patrimoniul cultural al tarii noastre, multe unice in Europa si in lume. Vizitatorul are astfel ocazia de a surprinde valoarea intrinseca a materialului, maiestria executiei, plurivalenta artefactelor si paleta ampla a semnificatiilor.

Insigna, insemn, prestigiu, sacralitate, bogatie sau pur si simplu podoaba – acestea sunt doar cateva dintre sensurile pe care le pot concentra piesele din metale pretioase. De-a lungul timpului, in slujba evidentierii acestor roluri au fost investite pricepere tehnica, indemanare si imaginatie, care au condus si catre o mare diversitate formala. Printre artefactele prezentate exista atat exemplare cu o lucratura mai simpla, cat si adevarate puncte de referinta in arta metalului pretios. Figurinele antropomorfe din Eneolitic erau decupate dintr-o foaie metalica sau, mai tarziu, unii cercei din perioada romana erau lucrati dintr-o singura sarma de aur mestesugit indoita si rasucita. La celalalt capat al spectrului se afla piese precum diadema de la Bunesti-Averesti, in care siluetele animalelor fantastice si formele florale elaborate se imbinau initial cu accentele de culoare conferite de incrustatiile cu email sau pasta de sticla. In aceeasi categorie pot fi incluse si unele dintre piesele tezaurului de la Pietroasa, gandite sa puna in valoare efectele cromatice ale combinatiei dintre stralucirea multicolora a pietrelor pretioase si cea a aurului. Marturie pentru veleitatile artistice si indemanarea orfevrilor de altadata sau pentru complexitatea solutiilor tehnologice folosite stau piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Baiceni, Poiana Cotofenesti, Agighiol sau Peretu), diversitatea si bogatia de forme a orfevrariei dacice (bratarile polispiralice de aur descoperite in zona cetatii de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Sancraieni, Peteni, Dragesti, Tasad, Sacalasau, Rociu, Balanesti etc.) si, nu in ultimul rand, inventarele funerare si tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichitatii Tarzii, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someseni sau Histria.

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi contribuie la proiectul „Aurul si Argintul Antic al Romaniei” cu piese provenite dintr-unul din tezaurele cu moneda romana descoperite la Muncelu de Sus (jud. Iasi) si cu obiecte de podoaba de la Poiana (Galati) si Trusesti (jud. Botosani).

Relatia dintre ipostazele metalului pretios si universul material al diferitelor epoci si perioade istorice este surprinsa, intr-o anumita masura, si prin redarea contextelor din care au fost selectate piesele din aur si argint. Sub titulatura „Aurul, argintul si diversitatea universului material”, Muzeul de Istorie a Moldovei integreaza in expozitie si alte piese dintre care amintim inventarul mormantului scitic de la Pocreaca (jud. Iasi) si artefacte provenite din necropole ale culturii Santana de Mures-Cerneahov, de exemplu celebra fusaiola cu scriere runica de la Letcani.

Muzeul National de Istorie a Romaniei a demarat acest proiect expozitional in decembrie 2013 si, pana in prezent, expozitia a fost itinerata la Timisoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Targu Mures, Alba Iulia, Sfantu-Gheorghe, Buzau, Craiova, ajungand acum la Iasi. Cu acest prilej, organizatorii au realizat un catalog spectaculos, in care sunt incluse informatii detaliate despre toate piesele expuse. Generos ilustrat, continand peste 700 de pagini, catalogul poate fi achizitionat la pretul de doar 90 lei.

Expozitia este coordonata de Muzeul National de Istorie a Romaniei prin Directorul General dr. Ernest Oberländer-Tarnoveanu si dr. Rodica Oanta-Marghitu.

Expozitia „Aurul si Argintul Antic al Romaniei” va fi deschisa publicului incepand cu 27 aprilie 2016, la Palatul Culturii, sediul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, zilnic, de marti pana duminica (cu exceptia sarbatorilor legale, respectiv 1 - 2 mai), intre orele 10.00 si 17.00. Biletele sunt puse in vanzare la pretul de 12 lei, 6 lei, 3 lei, dar si gratuit, detalii despre tarife, reduceri si gratuitati fiind disponibile la adresa http://www.palatulculturii.ro.

Miercuri, 27 aprilie 2016, Ziua Portilor Deschise la Palatul Culturii, expozitia va putea fi vizitata gratuit pe parcursul intregului program cu publicul, respectiv intre orele 10.00 – 17.00, asemenea celorlalte spatii expozitionale redate comunitatii cu acest prilej.

Articol scris de Comunicat de presa | Dum, 17/04/2016 - 13:32
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa