- 2846
Inregistrand numeroase expozitii de grup si personale, expozitia de fata a Lilianei Nastas Bratescu reprezinta ecoul aceleasi teme care a preocupat-o pe artista inca din facultate: practicile experimentale in arta. Titlul expozitiei este provenit dintr-un joc de cuvinte: „ART D`ECHO”, care vrea sa reprezinte ecoul trairilor interioare ale artistei.
Liliana expune la Ateneul Tatarasi, in perioada 7 decembrie – 7 ianuarie, noile sale creatii incadrate in curentul ART DECO. „Expozitia este dedicata sarbatorilor de iarna in care bucuriile sunt sclipitoare iar decoratiunile de sarbatoare sunt predominate de nuantele aurii si argintii”, ne informeaza artista.
Lucrarile, denumite simplu Number 1, 2, 3 etc., sunt realizate intr-o tehnica despre care artista afirma simplu: „alchimia”. Ea combina vopsele fabricate pentru suporturi diferite, cu toate tipurile de diluanti, cu prafuri industriale, adezivi, lacuri, poliuretan, diferite tipuri de silicon, varuri etc., obtinand astfel deseori reactii neasteptate. La o prima impresie, suportul de lucru pare lemn, insa este doar o imitatie fidela a acestuia, pe care culoarea joaca inca un rol pictural, cu tusa modulata. Cu trimiteri evidente spre pictura decorativa insa, nu ne surpinde admiratia artistei pentru creatiile lui Jackson Pollock. De aici prezenta „dripping-ului” in lucrarile sale, un dripping spatial, tridimensional, care reprezinta chiar partea de hazard, greu de disciplinat, dar prin care se creeaza efectele cele mai originale si interesante. Cromatica e dominata de rosu si verde in principal, culorile sarbatorilor de iarna, amplificata fiind de prezenta auriului care se regaseste in portiunile de dripping. Artista refuza tiparele prestabilite, formele date, de aceea si modul de expunere este si el destul de provocator; fiecare lucrare, incadrata de o singura rama, cuprinde una, doua sau mai multe portiuni, unite in spate printr-un caroiaj de sarme.
Sub influenta Artei Deco, arta Lilianei are o evidenta directie decorativista si pare sa cocheteze cu designul, care contribuie la ambientarea spatiului public sau privat. Arta de acest tip nu mai este „arta pentru arta”, ci o arta conceputa pentru a provoca placere, o placere a contemplarii. De asemenea ea pune in discutie sub o forma subtila, validitatea termenului de frumos in arta. Multi artisti contemporani se indeparteaza de frumosul estetic, apeland la interesant si inovator. Liliana Nastas Bratescu doreste acum sa ne expuna o serie de lucrari care sa trezeasca in noi acea senzatie de frumos estetic, fizic mai mult. Lucru destul de greu de realizat in arta decorativa, deoarece granita cu kitsch-ul este foarte usor de depasit. Cine reuseste si cine nu, se observa foarte bine in arta comerciala a vremii.
Liliana Nastas Bratescu este un artist care nu se limiteaza la o singura arie a artei, avand participari la concursuri de creatie vestimentara, concursuri pentru reviste avand ca tema designul interior, si realizand de asemenea grafica pentru mai multe volume de carti.