- 2832
Cafeneaua Phoenix gazduieste luni, 20 februarie, de la ora 19:00, vernisajul proiectul artistic al Laurei Partin, intitulat “Anxociety”. In cadrul evenimentului de luni, Bogdan Palie este invitat sa recite poemul "Despre ce vorbesc tinerii" de Pier Paolo Pasolini.
Laura Partin, nascuta la Iasi in 1986, a absolvit Universitatea de Arte "George Enescu", Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design, sectia grafica, in 2010. In prezent este studenta in anul II a masterului teoretic de cercetare interdisciplinara, la aceeasi universitate. Lucrarile de grafica din proiectul "Anxociety" au fost realizate in perioada 2009-2011, o mare parte din ele au fiind incluse in proiectul ei de licenta. Desi a participat la diverse expozitii sau proiecte artistice de grup, aceasta este prima sa expozitie personala.
In statement-ul care insoteste lansarea expozitiei, Laura defineste anxocietatea ca fiind „coerenta aparenta a unui (indi)vid nesfarsit si nedeslusit, [...] contopirea frumusetii si a grotescului, intr-o zbatere epuizanta a genelor. Este brutalitatea din spatele senzualitatii si intunericul revoltator din spatele eticului. Este acceptarea renegarii, la care ne inchinam in fiecare zi dimineata si seara.[...] Este post-suicidul post-apocaliptic al post-filozofiei post-postmoderne. Este cortina de satin a baricadei si a inchizitiei, care sta sa cada. [...]Este tabloidul naufragiatilor. Este versiunea revizuita si adaugita a genocidului sintetizata intr-un fus urias care danseaza tango cu un tsunami. Este ura incastrata in statutul social al universului. Este fractura aripii lui Faust, un accident minor la carusel. Este senzatia ca urasti iubirea si ca iubesti ura.”
Daca descrierea conceptului v-a facut atat de curiosi si nu mai aveti rabdare pana la vernisaj, puteti vedea o parte din lucrari accesand o galerie online unde Laura Partin a incarcat cateva dintre cele ce vor fi expuse in Cafeneaua Phoenix.
Pier Paolo Pasolini, scriitor, actor, regizor si scenarist, s-a nascut la 5 martie 1922, in Bologna, Italia. A compus versuri inca din copilarie, iar la 9 ani scria in dialectul retoroman fruili. A revenit la Bologna in 1937 si a studiat istoria artei si literaturii la Universitatea din Bologna. A debutat editorial in 1942, cu volumul de poezii numit Poesie a Casarsa. In 1955 publica romanul Ragazzi Di Vita, carte considerata obscena si interzisa, pentru care a fost arestat.
In 1957 a colaborat cu regizorul Federico Fellini la realizarea filmului Le Notti Di Cabiria. A debutat ca regizor in 1961, cu filmul Accattone!, ecranizarea romanului sau Una Vita Violenta, in care aborda tema prostitutiei. Continua aceasta tema in filmul Mamma Roma (1962), regizand apoi Il Padre Selvaggio (1965), Comizi D'amore (1965), Uccelani et Uccelini (1966), Oedip Rex (1967). In 1975 incepuse sa investigheze relatiile Mafiei italiene cu prostitutia si banuia ca va fi ucis. A fost gasit mort in Ostia, la 2 noiembrie 1975. (sursa) Are si doua volume publicate in romana la Editura Polirom: Teorema si Scrieri corsare.