eveniment
Data: 
28 Nov 2011 - 18:00 - 5 Dec 2011 - 18:00
Loc: 
Galeria apARTe a Facultatii de Arte Vizuale si Design
stats
Adresa: 
Sarariei 189, intrarea si prin curtea facultatii din str. Codrescu

Adevarurile Lilianei Basarab

Amatorii de arta contemporana au un alt prilej de satisfactie luna aceasta: proiectul TRUTH/S al Lilianei Basarab va fi expus in perioada 28 noiembrie – 5 decembrie la Galeria apARTe din cadrul Facultatii de Arte Vizuale si Design. Deschiderea expozitiei va fi facuta de curatorul si criticul de arta Catalin Gheorghe luni, 28 noiembrie, de la ora 18:00, in timp ce marti, 29 noiembrie, de la ora 13:00 va avea loc o prezentare a artistei in sala I.D. Stefanescu din cadrul aceleiasi institutii.

TRUTH/S este un proiect recurent inceput la Iasi in urma cu 7 ani, continuat apoi in Chisinau, Plohocinek (Polonia) si finalizat in Dayton, Ohio (SUA). Puncul de plecare a acestui proiect este o serie de performance-uri pornind de la jocul de Mima (joc in care fiecare dintre participanti trebuie sa mimeze un cuvant sau o expresie fara sa vorbeasca si publicul trebuie sa ghiceasca cat mai rapid). In acest format, participantii, 3 tinere balerine au fost invitate sa interpreteze in fata camerei conceptul de Adevar. Lucrarea finala este un video de 3 minute, produsul unei rezidente de 2 luni finantata de CEC Artslink New York - Independent Grants si de Ohio Art Council si gazduita de Centrul de Arta Vizuala din Dayton, Ohio.

Natura colaborativa a acestui proiect e de maxima importanta, fiecare din participanti contribuie cu demersul lui creativ in diverse etape ale proiectului. Video-ul a aparut pe un site special creat impreuna cu toate versiunile anterioare ca parte a procesului work in progress. Videorile au fost postate online si publicul a fost rugat sa voteze ‘cel mai bine reprezentat adevar’.

In anumite proiecte ale mele, lucrarea finala se bazeaza pe ideea de vot ‘democratic’. Si daca initial se pare ca lucrarile se adreseaza unui public cat mai larg, pas cu pas, sunt din ce in ce mai putini ‘participanti’, ca in final sa fie un singur ‘castigator’.” (Liliana Basarab)

Lucrarile Liliana Basarab sunt performative si implica deseori colaborari cu alti artisti, cu publicul, cu dansatori si coregrafi care ‘comploteaza’ impreuna si ajuta la realizarea lucrarii finale, asa cum se poate vedea in ultimul ei proiect intitulat TRUTH/S. Spre deosebire de celelate proiecte anterioare unde artista realiza o statuie publica a ‘castigatorului’ (precum in cazul proiectului din 2010 din Dayton, monuments-for-concepts), in acest caz un coreograf a fost rugat sa duca mai departe proiectul. El a ales sa lucreze cu toate cele trei balerine in loc de cea castigatoare, dar a reinterpretat dansul castigator. Rezultatul a fost apoi din nou reinterpretat de catre artista care a editat filmul si a adaugat o coloana sonora.

Adevarul, un concept abstact este remodelat prin utilizarea corpului relevand retele de constangere implicate in procesul de ‘aducere a adevarului la lumina’ ca produs discursiv a unei realitati contruite social. Basarab si-a construit un crez din a se pozitiona drept  outsider care scrutinizeaza valorile ce construiesc societatea nostra. In ultimii ani practica ei se concentreaza pe deconstruirea anumitor moravuri si valori sociale.” (Mihaela Varzari)

Liliana BASARAB (nascuta in 1979) este artist vizual, traieste si lucreaza in Iasi. In 2011 a participat la programul de rezidenta CEC ArtsLink gazduit de Dayton Visual Art Center in parteneriat cu Ohio Art Council. A mai expus, printre altele, la Wiener Secession (Viena), Le Pavillon, Palais de Tokyo (Paris),  Galerie Antje Wachs (Berlin), Kunsthalle Mainz (Mainz), The Young Artists’ Biennial (Bucuresti), Centre Pompidou - Musee National d´Art Moderne (Paris), FRAC - Champagne-Ardenne (Reims), MNAC (Bucuresti), Bienala Periferic (Iasi).

Resurse
Video: 

Truth 2 - dans

Truth 2 - dans

Truth 2 - explicat

Truth 2 - explicat
Articol scris de George Plesu | Sam, 26/11/2011 - 03:09
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george