eveniment
Data: 
17 Jun 2013 - 17:00 - 30 Sep 2013 - 17:00
Loc: 
Centrul Cultural German
stats
Adresa: 
str. Lascar Catargi nr. 38
Telefon: 
0232-214051

60 de ani de la evenimentele din 17 iunie 1953

Chiar in data de 17 iunie, la sediul Centrului Cultural German Iasi a avut loc vernisajul expozitiei “Vrem sa fim oameni liberi!“ (Wir wollen freie Menschen sein! Der DDR-Volksaufstand vom 17. Juni 1953). Organizata in colaborare cu Fundatia Federala pentru Cercetarea Dictaturii Comuniste (Die Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur), expozitia, care infatiseaza revolta din Germania de Est din 17 iunie 1953, poate fi vizitata pana pe 30 septembrie 2013.

Autorul textelor expozitiei este renumitul istoric si ziarist Dr. Stefan Wolle. Pentru expozitie, au fost selectate 130 de fotografii si documente din 25 de arhive. Pe langa imaginile care au ramas in memoria colectiva, sunt prezentate in continuare imagini necunoscute din toate zonele fostei Republicii Democrate Germane. Expozitia a fost realizata de graficianul Dr. Thomas Klemm, din Leipzig.

Dupa cum stim din cartile de istorie, in cadrul conferintei de la Yalta s-a hotarat divizarea Germaniei invinse in zone de ocupatie, precum si divizarea Berlinului intre puterile aliate (SUA, Anglia, Franta si Uniunea Sovietica). Dupa respingerea planului de reconstructie a Europei de Vest (Marshall) de catre tarile comuniste (iunie 1947), sovieticii au provocat ruptura de aliati prin diverse actiuni (blocada Berlinului Occidental, situat ca o enclava in zona sovietica). Aproape unsprezece luni (intre 23 iunie 1948 si 4 mai 1949), aprovizionarea celor 2,5 milioane de locuitori ai Berlinului de Vest s-a facut doar prin parasutarea de colete de catre aviatia americana.

Republica Federala a Germaniei, cu capitala la Bonn, a luat fiinta la 4 mai 1949 in urma unificarii zonelor ocupate de aliatii occidentali („Trizonia”). Republica Democrata Germana s-a constituit cinci luni mai tarziu, la 7 octombrie 1949, pe teritoriul zonei de ocupatie sovietice. Pana in 1989, deci mai mult de 4 decenii, au existat doua state germane, unul capitalist si altul comunist.

Dupa inchiderea granitelor, in 1952 a inceput colectivizarea agriculturii si, implicit, arestarile in randurile taranilor, ca si stramutarea spre interior a populatiei din zonele de granita. Cheltuielile de intretinere a armatei sovietice de ocupatie (500.000 militari) atingeau 20% din bugetul cheltuielilor publice. Pe fondul acestei grave crize economice, politice si sociale, in timpul careia numerosi est-germani incercau sa treaca in vest, revolta din iunie 1953 a izbucnit dupa ce regimul condus de stalinistul Walter Ulbricht (marioneta Moscovei), a anuntat cresterea cu 10% a normei de muncă.

Cand muncitorii constructori au primit leafa in ziua de 16 iunie, ei au constatat ca aceasta a fost redusa prin intrarea in efect a noilor dispozitii. Ironic, startul a fost dat de muncitorii care lucrau la Aleea Stalin (care murise in luna martie a aceluiasi an)! A doua zi, 17 iunie, revolta a cuprins intreaga Germanie de Est: Berlin, Jena, Brandenburg etc. Un milion de oameni din peste 700 de orase si comune din RDG au iesit in strada la acea data. Ce a inceput ca un protest social, s-a dezvoltat rapid intr-o manifestare politica, prin apelul maselor pentru libertatesi reunificare. Imaginile surprind modul in care a fost suprimata revolta populara si pe victimele sale. Sunt prezentate in detaliu urmarile revoltei impotriva dictaturii comuniste, reactiile Occidentului precum si amintirile revoltei din anii 1950 pana in prezent (textele care insotesc fotografiile sunt in germana!).

In urma revoltei populare est-germana din 1953, peste 50 de oameni au fost ucisi de tancurile Armatei Rosii si de politia RDG-ista. In scop comemorativ, unul dintre cele mai mari bulevarde din Berlin, care leaga celebra Poarta Brandenburg de Coloana Victoriei, a fost denumit 17 Iunie. Mai mult, din data de 16 iunie 2013, piata din fata actualului minister al finantelor din Berlin, poarta numele „Piata rascoalei populare din 1953“ - „Platz des Volksaufstandes 1953”.

surse: comunicatul de presa, http://www.memorialsighet.ro

Resurse
Video: 

17 iunie 1953

17 iunie 1953

revolta din 17 iunie

revolta din 17 iunie
Articol scris de George Plesu | Joi, 25/07/2013 - 22:24
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george