eveniment
Data: 
27 Jan 2021 - 10:00
27 Jan 2021 - 19:00
Loc: 
live pe Facebook
stats
Adresa: 
https://www.facebook.com/IFRIasi

Ziua Memoriei Victimelor Holocaustului la Iași

Institutul Francez din România la Iaşi vă invită joi, 27 ianuarie, începând cu ora 17.00, via Zoom live pe Facebook la cea de-a treisprezecea ediţie a Zilei Memoriei Victimelor Holocaustului. Instituită graţie iniţiativei miniştrilor educaţiei din statele membre ale Consiliului Europei, data de 27 ianuarie marchează în fiecare an Ziua Internaţională a Memoriei Victimelor Holocaustului şi a Prevenirii Crimelor împotriva Umanităţii.

 
„Călăul omoară de două ori, iar a doua oară o face din uitare.” Cuvintele îi aparţin lui Elie Wiesel, scriitorul şi activistului politic american de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Rememorarea evenimentelor tragice ale istoriei este o necesitate într-o Europă a amestecurilor, întemeiată pe ideea de toleranţă şi convieţuire paşnică prin înţelegerea celuilalt.
 
Programul de anul acesta se va desfășura online, pe pagina de Facebook a Institutului Francez din România la Iași.
 
10.00: Comemorarea masacrului de la Ascq, material difuzat via YouTube în cadrul proiectului „De villes en villes”
11.00: mărturii ale elevilor, în parteneriat cu Europe direct Iasi
12.00: fragment din cartea „Devoir de vérité”, de Bluma Finkelstein, apărutăla editura Transignum, Paris, 2020; lectura : Carole Mescrobian
17.00-18.30: dechidere – alocuţiunea Excelenţei Sale doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franţei în România
Dezbatere cu scriitoare și jurnalista Stéphanie Trouillard, moderata de Dana Monah, asist. univ. la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, cu participarea lectorului Olivier Noël și a echipei BD a Lectoratului de franceză. În prezenţa elevilor de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, coordonaţi de prof. Simina Bădărău și prof. Simona Nenov.
18.30 – 19.00: prezentarea cercetărilor efectuate în cadrul proiectului Convoi 77 de elevii de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”
Articol scris de Comunicat de presa | Lun, 25/01/2021 - 19:34
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa