- 3665
Pe 20 si 21 ianuarie 2015 va avea loc la Iasi cea de-a VII-a editie a „Zilelor Memoriei”, eveniment prin care Institutul Francez Iasi isi propune sa extinda semnificatia „Zilei memoriei Holocaustului si a prevenirii crimelor impotriva umanitatii” (27 ianuarie). Editia din acest an este organizata de catre Institutul Francez Iasi si Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”, in parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Iasi. Intrarea la evenimente este libera in limita locurilor disponibile.
Program
Marti, 20 ianuarie 2015, ora 18.00
Institutul Francez Iasi, Galeria Fondane
• Proiectia filmului documentar „Duminica neagra – dupa 70 de ani” de Mihnea Chelariu
• Lansarea albumului Pogromul de la Iasi de Radu Ioanid
Invitati: Adrian Cioflanca, Alexandru Florian, Florin Irimia, Catalin Mihuleac, Alexandru Muraru, Elisabeth Ungureanu
Miercuri, 21 ianuarie 2015, ora 16.00
Institutul Francez Iasi, Galeria Fondane
• Lansarea cartii de poezii pentru copii pe tema Holocaustului „Bunica-fetita si povestea ei” de Suzana Raweh si Dafna Schoenwald
Invitati: Elisabeth Ungureanu si Dumitru Georgescu (actor, Teatrul Luceafarul din Iasi)
In prima zi vor fi propuse doua evenimente care au acelasi subiect: pogromul care a avut loc la Iasi in luna iunie a anului 1941. La inceputul evenimentului va fi proiectat filmul documentar „Duminica neagra – dupa 70 de ani” de Mihnea Chelariu (40 de minute). Apoi va fi prezentat publicului foarte recentul album Pogromul de la Iasi de Radu Ioanid (Editura Curtea Veche, Editura Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”, 2014).
Dupa aceste doua evenimente, invitatii Adrian Cioflanca (istoric si cercetator), Alexandru Florian (director general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”), Florin Irimia (scriitor), Catalin Mihuleac (scriitor), Alexandru Muraru (cercetator si cadru didactic la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi) si Elisabeth Ungureanu (coordonator de proiect in cadrul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”) vor dezbate avand ca punct de plecare subiectul Holocaustului si, in mod particular, zilele negre ale sfarsitului lunii iunie 1941, in timpul carora peste 13000 de evrei din Iasi au fost asasinati de catre autoritatile romane.
In aceeasi sala vor fi prezentate peste 30 de artefacte descoperite in groapa comuna din padurea Vulturi (satul Popricani, judetul Iasi), ca urmare a cercetarilor arheologice realizate in lunile septembrie-decembrie 2010.
Miercuri, 21 ianuarie, va fi organizata lansarea cartii de poezii pentru copii pe tema Holocaustului Bunica-fetita si povestea ei de Suzana Raweh (texte) si Dafna Schoenwald (desene) (Editura Curtea Veche, 2014). Evenimentul este destinat copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani. Toti copiii participanti la eveniment vor primi gratuit un exemplar al cartii. Prezentarea va fi realizata de catre Elisabeth Ungureanu, coordonator de proiect in cadrul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” si coordonatoare a proiectului editorial. Actorul Dumitru Georgescu de la Teatrul pentru Copii si Tineret „Luceafarul” din Iasi va recita unele dintre poeziile cuprinse in volum.
Etichete:
- Institutul francez Iasi
- „Zilele Memoriei”
- „Ziua memoriei Holocaustului si a prevenirii crimelor impotriva umanitatii”
- Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”
- pogromul de la iasi
- Radu Ioanid
- „Duminica neagra – dupa 70 de ani”
- adrian cioflanca
- Alexandru Florian
- florin irimia
- Catalin Mihuleac
- Alexandru Muraru
- Elisabeth Ungureanu
- Suzana Raweh
- Dafna Schoenwald
- Dumitru Georgescu