- 4818
Editura Polirom va invita luni, 22 martie, de la ora 18.00, la Libraria-cafenea Avant-Garde, la o intilnire cu scriitorul elvetian de origine romana Catalin Dorian Florescu, in cadrul careia va fi lansat cel mai recent roman al sau tradus in limba romana, Zaira.
Lansarea va fi moderata de criticul literar Bogdan Cretu. Actrita Maria Campean va citi un fragment din roman.
Marti, 23 martie, Catalin Dorian Florescu va avea o intilnire cu studentii de la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iasi. Evenimentul va avea loc la ora 12.00, in Amfiteatrul „Mihail Kogalniceanu” (Corpul A, parter). Participa: Emanuela Ilie, Mariana Barbulescu, Alexander Rubel. Intilnirea va fi moderata de criticul literar Doris Mironescu.
Romanul Zaira a aparut in colectia „Fiction Ltd.” a editurii Polirom (traducere de Mariana Barbulescu). In noul sau roman, Catalin Dorian Florescu povesteste viata Zairei, o foarte pretuita papusareasa in Romania anilor '60, din preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial si pina in vremurile noastre. Este o fascinanta calatorie intre Europa de Est si America si totodata povestea unei iubiri imposibile care supravietuieste deceniilor.
Cu un suflu narativ considerabil, palpitant si cu un final surprinzator, romanul contureaza imaginea unei epoci pline de conflicte dramatice. Catalin Dorian Florescu povesteste in ritm alert, cu expresivitate si forta, despre soarta unei femei care, in ciuda tuturor piedicilor, isi asculta glasul launtric intr-un secol al razboaielor si al violentei.
Catalin Dorian Florescu a parasit Romania in 1982, stabilindu-se la Zurich. Romanul Wunderzeit (Vremea minunilor), publicat la Editura Pendo din Zürich, in 2001, a fost distins cu premiile Pro Helvetia si Hermann Lenz pe 2001, Cartea de Limba Germana a anului din partea Fundatiei Elvetiene Schiller, Cartea anului in orasul Zurich, Premiul Chamisso al Academiei din Bayern pe anul 2002 si Premiul Anna Seghers pe 2003. De acelasi autor, la Editura Polirom au mai aparut Vremea minunilor (2005), Drumul scurt spre casa (2006) si Maseurul orb (2007).