- 1594
Marți, 11 august 2020, de la ora 18:00, spațiul cultural hibrid Art+Design găzduiește lansarea cărții „Viața pe Facebook. Dau like, deci exist”, volum coordonat de Cristina Hermeziu, apărut la Editura Polirom, urmată de o dezbatere despre rolul social media în promovarea artelor și a culturii. Invitați, alături de jurnalista Cristina Hermeziu, sunt redactorul-șef Polirom, Adrian Botez, editorul Opiniei studențești, profesorul Daniel Condurache și președintele Ziarului de Iași, Alexandru Lăzescu, iar dezbaterea va fi moderată de managerul cultural George Pleșu.
Accesul la dezbatere se face doar cu mască, iar evenimentul are loc în aer liber, în spațiul Substance (curtea interioară), cu respectarea tuturor măsurilor de prevenție și distanțare socială (locurile sunt limitate).
Volumul, cu ilustraţii de Tudor Banuş şi Dan Perjovschi, adună 24 de autori care prezintă tot atâtea puncte de vedere despre relația lor cu cea mai celebră rețea socială, grupate în două părți: „Vieți pe Facebook” și „Dau like, deci exist”.
„Viața pe Facebook. Dau like, deci exist nu e un manual de utilizare a rețelelor de socializare, ci un posibil catalog de relații «exemplare» cu Facebook-ul în «corpor(e)alitatea» sa. Cartea propune o încercare de ieșire din mediu (din apă – la mal), într-un moment simbolic cînd, pe axa istoriei noilor tehnologii, încă dialoghează mai multe generații, ultimii moștenitori ai Galaxiei Guttenberg și primii digital natives. Autorii textelor analizează fenomenul rețelelor sociale potrivit sensibilității și expertizei proprii, cu deplină libertate în alegerea unghiului de abordare.” (Cristina Hermeziu)
Cristina Hermeziu este jurnalistă și scriitoare. S-a născut în 1971, la Iaşi. Doctor în filologie al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în 2004, a fost realizatoare de emisiuni la TVR Iaşi timp de zece ani. În 2005 se stabileşte în Franţa, unde urmează studii postdoctorale la Université Paris II şi Institut Français de Presse. Semnează articole în mai multe publicații din România și din Franța. A publicat Revoluţia din depărtare (Editura Curtea Veche, 2011), Vedere din Turnul Eiffel (publicistică, Editura Junimea, 2017) și două volume de versuri, Parisul nu crede în lacrimi (Junimea, 2016, Premiul Opera Prima la Festivalul internaţional de literatură „Tudor Arghezi) și Între timp îţi vezi de viaţa ta (Junimea, 2020).
Proiectul face parte din programul curatorial „Librăria ca spațiu public”, derulat de Art + Design și co-finanțat de AFCN. Partener: Editura Polirom. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.