- 3128
Luni, 15 decembrie, de la ora 18.00, la Librarium Palas, Alina Mungiu-Pippidi – una dintre cele mai cunoscute voci ale societatii civile din Romania – se va intilni cu cititorii ieseni si va vorbi despre cel mai recent volum de dialoguri cu renumitul jurnalist Vartan Arachelian, Tranzitia. Primii 25 de ani, aparut la Editura Polirom in colectia „Ego. Publicistica” (coordonator George Onofrei), disponibil si in editia digitala. Invitati, alaturi de autoare: Liviu Antonesei, Emil Brumaru, Daniel Condurache si Alexandrina Dinga. Eveniment moderat de George Onofrei.
Noul volum al Alinei Mungiu-Pippidi in dialog cu Vartan Arachelian cuprinde zece convorbiri spumoase, cu rol de diagnostic si totodata de profetie.
2014 este anul care marcheaza un sfert de secol de cind a cazut Zidul Berlinului, iar romanii au rasturnat regimul lui Nicolae Ceausescu, insa ce ne-au adus acesti 25 de ani de libertate? Alina Mungiu-Pippidi si Vartan Arachelian discuta despre motivele pentru care comunismul romanesc a plantat saminta unei tranzitii dificile, daca a fost revolutie sau lovitura de stat, de ce la noi nu a existat lustratie si cum am putea sa ne maximizam performanta in UE.
Traseul parcurs de autorii cartii in arheologia lor evenimentiala are multe similitudini, dar si deosebiri, ceea ce particularizeaza memoria colectiva in istorii personale. Desi aceasta carte e o istorie obiectiva a tranzitiei, ea este, nu doar in subtext, si o istorie traita.
„Am cea mai inalta apreciere pentru Alina Mungiu-Pippidi. Ce a facut atit ca universitar, cit si ca activist pentru buna guvernare o plaseaza printre cei mai remarcabili oameni din regiune si in rindul elitei academice internationale.” (Thomas Carothers, Carnegie Endowment, autor al lucrarii The End of Transition Paradigm, 2010)
„Alina Mungiu-Pippidi este una dintre cele mai curajoase si mai transparente figuri publice din Romania. E un critic transant, dar constructiv al realitatilor sociale si politice.” (Dennis Deletant, Georgetown University, 2010)
Alina Mungiu-Pippidi, una dintre cele mai cunoscute voci ale societatii civile din Romania, personalitate academica recunoscuta peste hotare, profesor de politici publice la Hertie School of Governance, Berlin, presedinte fondator al Societatii Academice din Romania si expert al Comisiei Europene. De acelasi autor la Editura Polirom: Doctrine politice (1998), Introducere in politologie (2000), De ce nu iau romanii premiul Nobel (2012, 2014). In 2006 a fost republicata la Cartea Romaneasca Evanghelistii (Premiul UNITER pentru cea mai buna piesa a anului 1993).
Vartan Arachelian, jurnalist, scriitor, scenarist si regizor de film documentar, realizator de programe pentru radio si televiziune, autor de anchete si reportaje, directorul primului post independent de televiziune din Romania. Dintre cartile publicate: Marturisiri. Corneliu Coposu in dialog cu Vartan Arachelian (1992, 1996, 2014), Istoria si fantomele sale (2014).