- 4468
Libraria Avant-Garde a gazduit sambata, 21 iunie, lansarea noului volum de proza al lui Adrian G. Romila, intitulat Radio in zapada. Alaturi de autor au fost Paul Gorban, moderatorul intalnirii, si Antonio Patras si Doris Mironescu de la Facultatea de Litere. Ajunsa la fata locului, l-am gasit pe autor si alte cateva persoane care cercetau rafturile cu carti in asteptarea inceperii evenimentului, insa in scurt timp libraria a devenit neincapatoare pentru toti cei care erau interesati de noua aparitie a lui Adrian G. Romila.
Numit de catre Daniel Cristea-Enache "un volum de proza (ultra)scurta", titlul de fata reuneste o serie de texte a caror tematica variaza de la universul scolar, cu toate stereotipiile sale, dar si cu interactiunile emotionante dintre profesori si elevi, la imaginea scriitorului ca om obisnuit si retragerea din lume.
Antonio Patras, usor emotionat parca in calitatea sa de recenzor al cartii, si-a manifestat aprecierea sincera fata de lucrare si a marturisit ca, desi in ultima vreme nu prea ii mai plac scriitorii cu care nu este pe aceeasi lungime de unda din punct de vedere uman, titlul precedent al autorului este unul pe gustul sau.
In opinia lui Antonio Patras, proza lui Adrian G Romila este o proza rafinata si subtila. In textele sale, autorul creeaza falsa aparenta de a-si fi stabilit ca punct de plecare realitatea imediata, caci adevaratul centru de interes este semnificatia lucrurilor. Naratorul este, de obicei, un spectator care incearca sa inteleaga viata, insa nu afiseaza o atitudine de revolta impotriva actualitatii, ci o priveste mai curand invaluit intr-o melancolie care scalda intreaga proza a lui Adrian G. Romila. Scriitorul nu este omul faptei, aminteste criticul, el cultiva o proza a imaginatiei, unde creatia se stabileste ca tema de predilectie.
In interventia sa, Doris Mironescu a mentionat ca proza scurta este o arta foarte dificila, pentru ca misiunea sa de a-si convinge cititorul este ingreunata de dimensiunile reduse. Se pare insa ca autorul a castigat acest pariu in volumul sau, ba mai mult, prima povestire, Alesul, ofera chiar o lectie despre scrierea prozei scurte, iar textele sale merita citite, pentru ca te pun mereu pe ganduri.
Pe langa aprecierile critice pe care le-au adus volumului, cei cei doi invitati au invocat cu umor si cateva amintiri de la intalnirile literare la care cei trei au participat, prezentandu-l pe scriitor ca un critic literar de o mare acuitate, dar si ca autor mereu prezent in viata literara romaneasca.
Dupa ce a citit un fragment din cartea sa, autorul a tinut sa le multumeasca celor care i-au fost alaturi la lansare si i-a invitat sa mai ramana cateva clipe in atmosfera cordiala a librariei pentru a continua discutiile pe teme literare.
Adrian G. Romila a absolvit sectia romana-latina a Facultatii de Litere de la Universitatea „Al. I. Cuza” si si-a continuat studiile cu un master in literatura comparata si folclor. Lucrarea sa de doctorat Imaginea Raiului in cultura populara. Eseu de antropologie i-a adus premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Iasi. In 2010 a publicat un volum de cronica literara intitulat De-a dragostea si drumul. Statii de lectura, iar in 2012 a debutat si in domeniul fictiunii literare cu romanul In drum spre sud. Cronicile sale literare sunt publicate in reviste precum „Convorbiri literare” sau „Luceafarul de dimineata” si este redactor la trimestrialul cultural „Conta”, editat la Piatra-Neamt.
*Guest writer pentru acest articol este Loredana Borcea, masterdanda la Facultatea de Litere din cadrul UAIC.