- 2666
Vineri, 8 iunie, de la ora 18.00 in cadrul evenimentului cu traditie, Serile Timpul, avem parte de o tripla lansare de carte care va avea loc la Cafeneaua Alumni din Corpul R al Universitatii (Str. Lapusneanu, Nr.14, et.V, fosta cladire Romtelecom). Protagonistii sint cistigatorii concursului de debut organizat de editurile Max Blecher si Herg Benet: Matei Hutopila cu volumul, Copci si George Serediuc cu Soarele mecanic, si binecunoscutul scriitor, Liviu Antonesei cu ultimul sau volum de versuri, Povesti filosofice cretane si alte poezii din insule.
Alaturi de cei trei autori, vor fi prezenti si invitatii: Cristina Nemerovschi, Paul Gorban si Serban Axinte.
Soarele mecanic
Poemele din volumul de debut al lui George Serediuc fac o sinteza a poeziei douamiiste, dar pe un ton cald si atasant, fara isterii si bravade expresioniste, ci cu o permanenta tentatie a luminosului si cu scenarii atent construite, in care fragilitatea poate deveni o sursa a fortei. Soarele mecanic e o colectie unitara de poeme si totusi plina de surprize, in care sint puse in joc toate resursele unuia dintre cei mai talentati poeti tineri. (Claudiu Komartin)
"acolo in mijlocul cetatii era casa noastra/ varuita cu atit de multa grija. apoi a inceput:/ furtuna de nisip m-a prins cu gura deschisa/ incercam sa-ti spun ca ai sa-mi lipsesti/ vor veni frigurile si eu n-o sa stiu./ n-o sa stiu cum sa ma incalzesc de unul singur"( Lebedele negre: Manual de intoarcere a timpului)
Copci
La concursul de manuscrise, l-am remarcat imediat: avea naturalete si directete, stia sa-si spuna povestile si o facea cu placere, livra umorul in doze cintarite si acompania cu el pina si scenele funerare. (Ioan Es. Pop)
"ti-am lasat urmele pasilor pe linoleu/ nesterse/ urmele talpilor goale umede/ ramase ca niste aburi/ ca o vinataie/ le-am ocolit juma de luna/ le-am pindit cu coada ochiului cind deschideam frigiderul/.../ le-am privit neputincios estompindu-se/ pina azi/ cind nu mai erau deloc/ iar tu m-ai sunat ca nu vii nici saptamina asta/ asa ca le-am calcat in picioare/ pe locul ramas pustiu" (Vineri)
Povesti filosofice cretane si alte poezii din insule
"La haine de la poesie, ura fata de poezie, va ramine o constanta a scrisului sau. Precizez: ura fata de poezia rigida, izolata in narcisism autoreferential. Poezia raspunsurilor orgolioase si definitive. Aceasta ura va alimenta, in schimb, o poezie mobila, mereu in cautarea consistentei sale, interogativa, agitata de dubii." (Ovidiu Nimigean)
"Nimic nu trece cu totul, nimic nu vindeca-/ Totul se aduna in mine de la facerea lumii/ Incoace." (Cincisprezece noi povesti filosofice cretane, 7)