- 2737
Libraria Humanitas vine cu o varianta de raspuns la intrebarea „Ce face o dupa-amiaza de joi mai placuta?”, optiunea cu care ne ademeneste fiind lansarea a doua carti de Dinu Pillat, Tinerete ciudata si alte scrieri si Asteptand ceasul de apoi, pe care ne va fi usor sa le privim mai indeaproape, daca tot vor fi acolo Emanuela Ilie, Loredana Opariuc, George Ardeleanu si, in calitate de moderator, Antonio Patras. Momentul ales:10 noiembrie, ora 15.
Tinerete ciudata si alte scrieri inseamna, dupa o presupunere (cu totul indreptatita) urmata citirii titlului, Tinerete ciudata, roman caruia ii adaugam un al doilea - Moartea cotidiana - plus Jurnalul unui adolescent.
Volumul, incorporand - dupa cum spuneam - 3 carti, era firesc sa antreneze directii daca nu divergente, atunci macar suficient de bine individualizate intre ele, iar asta nu doar pentru ca nu s-a nascut dintr-o economie de timp a autorului (ele reprezinta eforturile scriitoricesti dintr-un interval generos, 1933-1945), dar pentru ca exista datoria de a nu atrage cititorul in repetitii. George Ardeleanu fructifica ideea si merge chiar mai departe, afirmand ca “latentele configurate de text se pot concretiza in doua moduri extreme. Tinerii pot evolua (sau, mai bine zis, involua) inspre o existenta statica, inertiala, vegetativa, în care timpul se dilata si in care nu se intamplă nimic (ca in Moartea cotidiana) sau pot trece in cealalta extrema, e drept dinamica, activa, convulsiva, in care timpul se comprima, a unei Istorii tragice, in care insurgenta juvenila poate fi un pretios capital la indemana oricarei ideologii totalitare (ca in Asteptand ceasul de apoi). Nu intamplator actiunea celor doua romane se petrece aproximativ în aceeasi perioada.”
Si daca tot am ajuns la Asteptand ceasul de apoi, al doilea centru de interes al intalnirii de joi, sa poposim si in povestea lui. Socotit de Securitate drept un roman pro-legionar si mistic, a fost, desigur, interzis si mai-mai ca s-a si pierdut, daca nu era ca la mai bine de 50 de ani de la „altercatiile” lui Dinu Pillat cu regimul comunist cartea sa fi cazut pe mainile potrivite (ale unei cercetatoare CNSAS). Astfel, abia anul trecut a dat tiparul de acest roman „celebru prin absenta lui”(Vlad Zografi), starnind judecati entuziaste din partea unor notorietati culturale precum Gabriel Liiceanu, convins ca Asteptand ceasul de apoi merita sa adjudece titlul de Cartea anului in 2010.
Rezumand, avem 2 titluri de carte care fac turul vietii din fictiune si pana in realitate, fiind viabile atat din punct de vedere literar, cat si din perspectiva faptica. De aceea, e util sa stim ca biografia scriitorului, criticului si istoricului literar Dinu Pillat, intinsa intre 1921 si 1975, a fost serios violentata din ratiuni politice. Lotul Noica-Pillat, ani intregi de munca silnica si de denigrare civica, dar si protectoratul intelectual al lui George Calinescu – acestea sunt reperele vietii autorului in al carui nume razbat si rezonatele celui al tatalui sau, poetul Ion Pillat.
In final, pe langa titlurile deja mentionate, se mai leaga de semnatura lui Dinu Pillat studii si monografii precum: O constelatie a poeziei romane moderne, Ion Barbu, Dostoievski in constiinta romaneasca, Mozaic istorico-literar. Secolul XX si Itinerarii istorico-literare.