eveniment
Data: 
17 May 2012 - 12:00
Loc: 
Aula Magna a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza"
stats
Adresa: 
Bd. Carol I, nr. 11 (corp A al UAIC)

Norman Manea sau noul Doctor Honoris Causa al UAIC

Nu-i deloc mult sa spun ca evenimentul literar al saptamanii – iar asta nu doar la noi – ia drept reper numele scriitorului Norman Manea, care printre altele va primi joi, 17 mai, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. La ora 12:00, comisia de decernare (Andrei Hoisie, presedinte, Codrin Liviu Cutitaru, Lacramioara Petrescu, Ion Bogdan Lefter, Corin Braga, Antonio Patras si Bogdan Cretu) va fi deja prezenta in Aula Magna, cum, de altfel, si-au anuntat prezenta si rectorul Universitatii, Vasile Isan, si directorul general al Editurii Polirom, Silviu Lupescu.

Sunt peste 25 de ani de cand Norman Manea traieste in SUA (unde e profesor de literatura europeana la Bard College), ceea ce face de inteles ca vizita sa in Romania (13-20 martie) sa fie primita cu entuziasm, cu toate ca pana de curand scrierile sale aveau ecouri aprobatoare mai degraba in strainatate decat in tara natala (fapt motivat, printre altele, de ostilitatea autorului fata de Mircea Eliade).

In orice caz, e relevant ca anul trecut Die Zeit, Suddeutsche Zeitung, Der Spiegel, Frankfurter Rundschau si Deutsche Akademie Fur Sprache und Dichtung au cazut de acord ca "Manea este un reprezentant de seama al modernitatii literare luminate“, acordandu-i totodata Premiul Nelly Sachs.

Explorand eseistica, memorialistica si fictiunea pura in egala masura, cele peste 20 de volume semnate de Norman Manea, traduse intr-un numar deloc neglijabil de limbi (peste 20) ii atesta notorietatea in spatiul international. Il recunoasteti macar dupa unul din urmatoarele titluri: Noaptea pe latura lunga, Atrium, Cartea fiului, Plicul negru, Anii de ucenicie ai lui August Prostul, Cuvinte din exil, Intoarcerea huliganului.

Distinctii primeste mai cu seama dupa plecarea din Romania: in 1992 Bursa Guggenheim si Premiul MacArthur („Nobelul American”), anul urmator devine „Literary Lion” al Bibliotecii Nationale din New York, apoi in 2002 e onorat cu Premiul International de Literatura Nonino pentru „Opera omnia”. In 2008 este numit Doctor Honoris Causa al Universitatilor din Bucuresti si „Babes-Bolyai” din Cluj si primeste in 2009 Premiul Literar Francine et Antonie Bernheim.  Este distins cu Meritul Cultural in grad de comandor de catre presedintele Romaniei, fiind si primul roman membru de onoare al Royal Society of Literature.

Spuneam si mai sus: Romania, mai exact Burdujeniul (astazi suburbie a orasului Suceava) l-a nascut pe Norman Manea, urmand ca tot ea, indemnata de ideile pro-fasciste ale Generalului Ion Antonescu, sa incerce sa-i ia viata la 5 ani, cand l-a trimis alaturi de familie intr-un lagar de concentrare in Ucraina. Motivul era evreitatea lui. Intors din teribila sa trauma, el avea sa indure o alta tulburare, poate mai subtila, dar intolerabila prin constanta: experienta paranoiei, a vigilentei si a muteniei impuse de regimul totalitar, conditie cu atat mai dureroase cu cat Manea devenea scriitor. Ultimul strop de toleranta s-a risipit in 1987, cand si-a hotarat exilul in strainatate, moment ce a fixat in mintea lui Manea o oarecare sensibilitate fata de subiectul intoarcerii in Romania. In tara natala n-a mai venit decat in vizita si totusi „Acasa nu mai este nicaieri”, marturiseste intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, cu toate ca el continua sa scrie numai in limba romana. Si chiar daca nu-i sigur ca vine acasa la el, la noi e cert ca ajunge.

Articol scris de Anca Roman | Lun, 14/05/2012 - 22:29
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului anca.roman