eveniment
Data: 
20 Mar 2014 - 18:00
Loc: 
Librarium Palas
stats
Adresa: 
str. Palat nr. 7A

Mircea Diaconu la noi, cand vine primavara

Joia seara face din nou casa buna cu o poveste pe cinste. Mergeti pe 20 martie, pe la ora 18, la Librarium Palas, lasati-va orice asteptare acasa si-o sa vedeti c-o sa va placa. Nu ca vine Mircea Diaconu e important, ci faptul ca e salutata o carte buna: romanul sau, caruia Editura Polirom i-a publicat deja a treia editie. La noi, cand vine iarna e titlul care i-a convins deja pe Oltita Cintec, Nicoleta Munteanu si Lucian Dan Teodorovici, dar si redactia revistei Alecart, care a pus umarul la organizarea acestui eveniment.

Copilaria in comunism n-o fi cea mai convingatoare dovada de noroc. Copilaria incurcata de unchi multi si matusi si mai multe, mai toti profitori si intriganti, oameni „de la oras”, cu tupeu, pentru care tu si fratele tau trebuie sa va imbracati in marinari, sa dati teste de cultura generala – din nou – nu seamana cu o minune pe care sa ti-o doresti in viata ta. Nu ti-o doresti, cu atat mai mult cu cat tot ei sunt cei care le strica viata parintilor tai. Dar tu nu stii inca sa urasti.

Volumul, povesteste Bianca Burta-Cernat intr-o cronica publicata in Observator Cultural, a aparut initial in 1980, la Editura Ion Creanga, catalogat ca „proza pentru copii”. Desigur, o decizie cel putin curioasa, pe care Romania literara nu neaparat a amendat-o, dar peste care a trecut cu eleganta, subliniind posibilitatile mult mai ample ale textului.

Aceeasi Bianca Burta-Cernat continua prezentarea romanului La noi, cand vine iarna, povestind despre aspecte precum: „Stilul e nervos, alegru, bine mulat pe gandirea naratorului-copil din unghiul caruia e privita – cu o remarcabila aviditate – lumea. Fraza cu taietura precisa reproduce verosimil „candorile“ de expresie proprii copilului, cu inevitabilele reflexe ale gandirii mitice si cu doza implicita de poezie”.

La randul sau, Cristian Teodorescu povesteste despre promisiunile acestei carti: „Chestii deloc vesele, care sunt insa povestite de copil cu un umor involuntar care te fura de la primele pagini. Cam acelasi soi de umor ca-n 1 aprilie, monologul lui Caragiale. […] Scris dintr-o rasuflare, ca un monolog in care umorul si drama, ca sa nu zic tragedia, se intrepatrund, ca-n viata, acest mic roman impecabil ar trebui ca, de data asta, sa aiba succes si la critica, nu numai la cititorul obisnuit”.

Mircea Diaconu (n. 24 decembrie 1949) este actor, politician, scriitor si profesor la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti. A fost directorul Teatrului „Nottara” pana in 2011. A jucat atat in piese de teatru pe scenele nationale, cat si in productii cinematografice celebre, iar ca scriitor este asociat cu urmatoarele titluri: Sugubina (1977), Scaunul de panza al actorului (1985) si In Bucurestii de odinioara cu Mircea Diaconu (1998).

Noi suntem deja in curs de lectura, asa ca zilele acestea va vom spune exact pe ce raft punem romanul lui Mircea Diaconu. Pana atunci, insa, ca sa avem un punct de plecare pentru discutii, va punem la indemana un fragment din La noi, cand vine iarna.

Articol scris de Anca Roman | Dum, 16/03/2014 - 20:11
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului anca.roman