eveniment
Data: 
10 Mar 2013 - 13:30
Loc: 
Agora Ex Libris (Sala Polivalenta)
stats
Adresa: 
Sala Polivalenta

Lansarea volumului Noaptea Geloziei

Duminica, 10 martie 2013, in ultima zi a Tirgului de Carte Librex (editia 21), profesorul universitar Mihai Mihaescu isi  lanseaza volumul de debut in proza scurta Noaptea geloziei. Scrisori de dragoste, aparut in 2012 la editura ieseana Sedcom Libris. Evenimentul are loc in Agora Ex Libris, de la ora 13.30, iar amfitrioni sint scriitorul insusi, Valentin Talpalaru si Dumitru Grumazescu.

Istoricul literar iesean Ioan Holban scrie in prefata volumului urmatoarele cuvinte: „Regizorul de film Mihai Mihaescu debuteaza in proza cu un volum de schite si povestiri care, fara a fi inca scenarii, provin din felul de a vedea, de a percepe si de a filtra realul din perspectiva profesiunii sale. Prozele cinematografice, cum sunt cele din Noaptea geloziei. Scrisori de dragoste, raman rare in literatura noastra.” (p.5)

Mihai Mihaescu a absolvit cursurile de licenta ale Institutului de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chisinau, specializarea Artele Spectacolului de teatru – regie, in 1979, iar douazeci de ani mai tirziu, in 1999, la UNATC Bucuresti, obtine titlul de Doctor in Cinematografie si Media. Din 2006 pina in prezent, preda, in calitate de lector universitar, Arta actorului de film la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi.

Din anul 1992 este membru UCIN si detine in portofoliu citeva titluri de filme, in calitate de regizor. Ca autor, a publicat in 2003 la Editura Arvin Press din Bucuresti lucrarea Poetica expresionista in cinematografie, titlu care va aparea intr-o a doua editie in 2009, la Iasi, la editura Artes. Activitatea de scriitor de fictiune si-o incepe pe malul celalalt al Prutului, in anii ’80, cind publica pentru prima data citeva texte aparute in volumul Noaptea geloziei. Scrisori de dragoste, in reviste literare moldovenesti.

La evenimentul de duminica, in afara de lansarea propriu-zisa a cartii, organizatorii au pregatit si doua momente artistice: o sceneta dupa una din povestirile publicate in volum si proiectia unor fragmente din filmul Fata cu ochi verzi, o ecranizare a scriitorului dupa Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade, cu participarea actorilor Andrei Sava, Tatiana Grigore, Claudia Chiras, George Marici, Andreea Lucaci, Alexandra Popa. Tot duminica se va vernisa si o expozitie a studentilor de la Universitatea de Arte George Enescu cu lucrari de pictura inspirate de volumul si filmul lui Mihai Mihaescu: Ana Butnaru, Ana Maria Velicu, Andreea Macovei, Andrei Plavanescu, Bianca Boros, Cristi Alexii, Cristina Botezatu, Filumen Pastravanu, Flavia Pintea, Georgiana Scheul, Ioana Laura Croitoru, Iulian Arsenie, Lavinia Lucaci, Loredana Grosu, Madalina Toma, Oana Dumitrescu, Oana Mazarache, Raluca Daniliuc, Stefania Chiriac sub indrumarea lect. dr. Cristian Ungureanu.

Articol scris de Iosif Prodan | Mie, 06/03/2013 - 17:47
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif