- 2493
Asociația Culturală AltIași urmărește prezentarea unor perspective inter- și multiculturale asupra stării culturii naționale în anul 2021, printr-o serie de contribuții sub formă de text, imagine și video ale unor personalități reprezentative pentru spațiul cultural românesc, dar și pentru minoritățile conlocuitoare: Maia Morgenstern, Theodor Paleologu, Corina Șuteu, Dorotheea Petre, Miklós Onucsán, Nicolas Trifon, Aylin Cadîr, Michele Bressan, Erwin Kessler, Ada Solomon și Alexandru Solomon ș.a.
Începând cu joi, 28 ianuarie, aceste contribuții vor fi disponibile atât online, pe site-ul www.culturacum.ro, cât și în format fizic, sub formă de ziar, distribuit gratuit, în 10.000 de exemplare, ca supliment împreună cu unele dintre cele mai importante reviste culturale românești (Dilema Veche, Suplimentul de cultură, Revista 22).
Discursurile naționaliste cu accente xenofobe au devenit din ce în ce mai prezente în țările din Europa de Est, atât în media tradițională și în cea online, cât și în spectrul politic. În contextul redefinirilor constante ale noțiunilor de identitate, apartenență, naționalism, multiculturalism, e nevoie de o reevaluare a culturii naționale cu ajutorul unor perspective cât mai diverse.
Asociația Culturală AltIași a marcat 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, printr-o dezbatere online cu titlul „Ce mai înseamnă cultura națională în 2021?”, moderată de Marius Chivu și George Pleșu, care au coordonat și proiectul editorial. Invitați: Oltița Cîntec, Andrei Doșa, Gelu Duminică, Vasile Ernu, Erwin Kessler, Ligia-Verkin Keșișian, Alexander Nanau, Dan Perjovschi, Corina Șuteu, Mircea Vasilescu
„Starea culturii române în 2021” este un proiect realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și co-finanțat de Goethe-Institut prin Centrul Cultural German Iași și de Institutul Francez din România.