eveniment
Data: 
14 Mar 2014 - 18:00
Loc: 
Libraria Avantgarde
stats
Adresa: 
Lapusneanu nr. 16
Telefon: 
0754200438

Lansare: Sebastian si lumea lui

E de bun-simt ca din cand in cand sa ne asiguram ca stim nu doar sa citim, ci si cum sa o facem. Adica sa aruncam un ochi si peste literatura de specialitate, peste critica si istoria literara. Libraria Avantgarde ia initiativa si organizeaza in acest sens o lansare de carte care, din cate spun netul si literatii, merita nu putina atentie: Sebastian si lumea lui (Editura Art, 2013) de Dana Pirvan-Jenaru. Ziua este vineri, 14 martie, ora este 18:00, invitatii sunt Valeriu Gherghel, Doris Mironescu si Bodgan Cretu.

Mircea Anghelescu face o sinteza a reusitelor acestei carti: „Sebastian şi lumea lui isi propune sa contribuie la cercetarea operei lui Mihail Sebastian prin explorarea bogatei sale activitati de critic literar, numai partial cunoscuta pana azi, si prin relationarea acesteia cu alte aspecte ale operei si biografiei sale, de la pasiunea pentru Proust si romanul modern despre care scrie pagini revelatorii, pana la cultul prieteniei si felul in care acesta ii coloreaza judecatile critice si se reflecta in literatura sa memorialistica.”

Cartii ii este laudata nu doar calitatea investigatiei documentare ce a dus la scrierea ei, ci mai ales faptul ca autoarea a tinut nu sa dea verdicte in privinta lui Mihail Sebastian, sa il blocheze intre anumite segmente de perceptie. Calea aleasa il impune, in schimb, pe scriitor ca pe o personalitate certa, ca pe o voce critica originala, cu opinii de o relevanta majora in critica literara romaneasca a perioadei interbelice.

De Mihail Sebastian ati auzit, desigur, ca romancier, dramaturg, gazetar, eseist si critic literar de origine evreiasca. Stiti, la fel de sigur, si despre relatia lui furtunoasa cu Nae Ionescu, cel care i-a fost mai intai mentor, iar apoi opponent pe baza unor principii politice specifice epocii atat de preocupate de “marea problema evreiasca”, din cauza careia adesea se spune ca pozitia lui Sebastian in literatura noastra a fost minimalizata. Pe de alta parte, exista si un controversat studiu al Martei Petreu, care, din contra, sustine ca Mihail Sebastian insusi a avut opinii politice nu tocmai onorabile, cu simpatii de extrema dreapta si o orientare radicala in neconcordanta cu Jurnalul sau. Dar dincolo de aceste lucruri, literatura e mai putin moralizatoare si primeste tot ce e original si de bun-gust. Si se pare ca Sebastian a fost primit in sanul ei, aducand titluri precum: Orasul cu salcami (1935), Accidentul (1940), De doua mii de ani (1934), Jurnal 1935-1944 (1996).

Dana Pirvan-Jenaru (n. 1979) este critic si istoric literar, doctor in filologie al Universitatii din Bucuresti. A publicat cronici si eseuri în revistele Observator cultural, Cultura, Romania literara, Luceafarul, Bucurestiul cultural, Sebastian și lumea lui (Editura Art, 2013) fiind volumul ei de debut.

*Cartea poate fi cumparata cu reducere de pe elefant.ro

Articol scris de Anca Roman | Dum, 09/03/2014 - 22:45
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului anca.roman