eveniment
Data: 
26 Apr 2012 - 14:00
Loc: 
Libraria Avant-Garde
stats
Adresa: 
Strada Lapusneanu nr. 16

Lansare: Clara Mares si corectiile aduse comunismului

La un an dupa publicarea primei sale carti la Editura Curtea Veche, Clara Mares o face in mod nemijlocit cunoscuta si publicului iesean, prin asta intelegandu-se ca joi, 25 aprilie, incepand cu ora 14:00, are loc la Libraria Avant-Garde lansarea volumului Zidul de sticla. Ion D. Sirbu in arhivele Securitatii. Autoarea va fi insotita de Antonio Patras si Daniel Cristea-Enache, astfel ca se anunta o dupa-amiaza cel putin interesanta.

Trei ani de studiu au fost necesari pentru scrierea acestei carti, Clara Mares cercetand arhivele fostei Securitati pentru a prezenta in amanunt cei peste 32 de ani in care Ion D. Sirbu a fost urmarit si supus unor presiuni cum doar intr-un regim totalitar se pot intampla. In acest sens, e important de mentionat ca si Vladimir Tismaneanu a validat aceasta carte, aducand laude documentatiei temeinice si dragostei intelectuale cu care a fost scrisa.

Antonio Patras, care semneaza prefata cartii, aduce detalii: “Privind asadar viata lui Ion D. Sirbu in oglinzi paralele (confesiunile autorului, dosarele de la CNSAS, istoria Cercului Literar de la Sibiu, viata culturala in ceausism, fenomenul exisului romanesc etc.), Clara Mares a descoperit o multime de conexiuni inedite, multe dintre ele surprinzatoare, care o vor fi ajutat sa ajunga cumva, nu spun vorba mare, la adevar.”

Scrierile memorialistice si literare publicate de Ion D. Sirbu sunt, de asemenea, aduse in discutie pentru a intregi imaginea unui romancier, publicist si filosof, care, pe fondul refuzului de a fi colaborator al Securitatii, a fost incarcerat si apoi trimis la munca silnica, stabilindu-i-se domiciliu fortat la Craiova.

Si tot Ion D. Sirbu e cel care seamana cel mai mult cu Victor Petrini din Cel mai iubit dintre pamanteni; si asta nu intamplator, Marin Preda afirmand chiar intr-un interviu ca i-a folosit biografia in constructia celebrului sau personaj.

De inteles ca i-a servit drept sursa de inspiratie, mi-am zis, citindu-i autoportretul: “Sunt un iodeo-crestin de cultura greco-latina cu familie germano-franceza, dar cu limba de predare roman ortodox (…) Posed o ignoranta multilateral nelinistita, o prostie ingereasca, o limpiditate stoica si o ambitie de magar ce se crede Apuleius (…) Sunt un simplu carturar martor al unei felii tragice de istorie”

In final, cate ceva despre autoare: Clara Mares a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti si ca a publicat pana in prezent lucrari in  Membrii CC al PCR. Dictionar si Dictionarul penitenciarelor din Romania comunista (1945-1967). In prezent se ocupa cu cercetarea in cadrul Departamentului Ideologie si Cultura al IICCMER.

Articol scris de Anca Roman | Joi, 26/04/2012 - 01:05
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului anca.roman