- 3355
Dupa ce volumul Istoria Romaniei prin concepte. Perspective alternative asupra limbajelor social-politice, a fost dezbatut luna trecuta la Bucuresti, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi ii va gazdui in Sala Senat pe autorii acestuia, Victor Neumann si Armin Heinen marti, 15 februarie de la ora 14.00 antrenand intr-o dezbatere publica fete iesene importante.
Cartea a aparut in anul 2010 la Editura Polirom in cadrul colectiei "Historia" si sunt imbinate studii istorice pe teme diverse, avand ca punct de reper Romania moderna si contemporana, astfel "ideile si mesajele care au dominat gandirea politica devin mai accesibile. Contextualizarea fenomenelor cercetate a facilitat ipoteze de lucru incitante, noi interpretari si concluzii temeinic argumentate. Resemantizarea unor concepte – acolo unde acestea sunt in relatie cu aspiratiile comunitar-civice de astazi – indica latura pragmatica a cercetarii", spune Victor Neumann. Tema lucrarii trimite la "limbajele social-politice, dar si la neajunsurile generate de conservarea sensului invechit al conceptelor-cheie", adauga istoricul.
Cel dintai autor este istoric, profesor la Facultatea de Litere si la cea de Istorie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, iar datorita cooperarii sale cu profesorul german Armin Heinen de la Universitatea din Aachen este coordonatoul scolii Doctorale Internationale de Istorie Conceptuala “Reinhart Koselleck” din cadrul universitatii la care preda. Cercetarile sale insereaza lucrari despre evreii din Romania, despre holocaust, diferite subiecte ce tin de nationalism, dar si despre interculturalitate şi multiculturalitate. Printre cartile care au fost subiectele unor diverse dezbateri sau scoli de vara se numara Neam, Popor sau Natiune? aparuta in Bucuresti, 2005 si Tentatia lui Homo Europaeus, reeditata in Iasi de Editura Polirom in 2006.
Armin Heinen, cel de-al doilea autor, a studiat istoria, politologia si matematica la Universitatea din Frankfurt, iar in 1984 devine doctor cu lucrarea "Legiunea Arhanghelului Mihail", care mai tarziu a devenit subiectul cartii care l-a facut renumit printre istorici. In prezent este profesor de istorie premoderna si moderna la Universitatea din Aachen. A publicat diverse cercetari de istorie comparata europeana, germana, olandeza, americana si franceza.
Participantii dezbaterii sunt: academicianul si istoricul Alexandru Zub, prof. univ. dr. George Poede, prof. univ. dr. Andrei Corbea si prof. univ. dr. Gheorghe Clivetti, iar moderatorul acesteia este prof. dr. Daniel Condurache.