eveniment
Data: 
4 Nov 2011 - 12:30
Loc: 
Libraria Humanitas (de pe Lapusneanu)
stats
Adresa: 
str. Banu, nr. 8, mezanin

Istoria filozofiei limbajului

Vineri, 4 noiembrie, ora 12 30, va avea loc in libraria Humanitas (de pe Lapusneanu) lansarea volumului Istoria filozofiei limbajului (De la inceputuri pana la Rousseau) al lui Eugeniu Coseriu, aparut la Editura Humanitas, in colectia Academica. Vor participa prof. univ. Stefan Afloroaiei, prof. univ. dr. Eugen Munteanu (unul dintre traducatori, alaturi de Madalina Ungureanu, si cel care semneaza prefata la editia romaneasca) si dr. Lidia Bodea. Evenimentul are loc in cadrul Simpozionului National Explorari in traditia biblica romaneasca si europeana. 

Geschichte der Sprachphilosophie este una dintre cele mai importante lucrari ale lui Eugeniu Coseriu (1921 – 2002), „om de stiinta universal”, creatorul „lingvisticii integrale”. Cartea a aparut initial in doua volume, in 1969 si 1972. Reprezinta de fapt transcrierea unor prelegeri tinute de Coseriu in Tubingen, consemnate si publicate de catre Rudolf Windisch si Gunter Narr. S-a adus astfel –dupa cum puncteaza Eugen Munteanu in prefata- „o masiva revigorare, in lumea academica, a interesului pentru problemele speculative ale limbajului si limbilor”. Versiunea actuala a fost realizata de Jorn Albrecht.

Structurata pe 18 parti (si numeroase subcapitole), volumul acopera intreaga perioada incepand cu Heraclit, Platon si Aristotel, continuand cu Evul Mediu si epoca Renasterii, incheind cu Iluminismul si Preromantismul (mai precis: Etienne Bonnot de Condillac, Diderot, Jean-Jacques Rousseau). Sunt prezentate punctele de vedere ale Sfantului Augustin, John Locke, Leibniz, Giambattista Vico, Christian Wolff etc. Dar toate acestea nu inainte de a fi explicata problematica filozofica in relatie cu limba (filozofia limbajului „se ocupa de esenta limbajului in sine”). Fiecare capitol se incheie cu un scurt rezumat si cu indicatii bibliografice. Pe langa acestea, volumul ofera o vasta bibliografie la final (lucrari fie traduse in limba romana, fie direct originalul). De asemenea, fiecare parte contine scheme care faciliteaza intelegerea ideilor prezentate.

Coseriu ofera o multitudine de citate in diferite limbi (greaca, germana, engleza, franceza), la care se adauga traducerile acestor texte (realizate fie de el insusi, fie preluate din alte editii; sau chiar ambele variante). Avem astfel posibilitatea sa intram noi insine in contact direct cu sursa. Cu alte cuvinte, accentul cade „pe o hermeneutica a originarului si a autenticitatii”. Pe langa aceasta, parerile fiecarui autor citat sunt introduse intr-un context istoric pentru o mai buna percepere a intregului.

Istoria filozofiei limbajului este un instrument valoros pentru studenti, masteranzi, doctoranzi, dar si pentru profesori, cercetatori si orice alta persoana interesata de problematica limbajului. Este, in acelasi timp, o sinteza, dar si un punct de plecare pentru un studiu aprofundat, fie ca e vorba de filozofie si teoria limbajului, fie de lingvistica. 

 

 Carte oferita prin amabilitatea Librariei Humanitas de pe Lapusneanu.

 

Articol scris de Elena Atudosiei | Mar, 01/11/2011 - 22:15
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului elena.atudosiei