interviu
stats

Istoria filosofiei limbajului- dincolo de pagini

Dupa doua saptamini de la lansarea volumului Istoria filosofiei limbajului, care a avut loc la libraria Humanitas, AltIasi va propune o calatorie prin sala pasilor “regasiti” ai filosofiei nu printr-un curs universitar ci printr-o experienta intelectuala vie alaturi de domnul Prof. Dr. Eugen Munteanu, director al Institutului de Filologie Romana “Alexandu Philippide” si cel care a tradus in romaneste in colaborare cu doamna Madalina Ungureanu opera mai sus mentionata a lui Eugeniu Coseriu. Personalitatea uriasa a celui care a fost Eugeniu Coseriu incepe sa cistige rasunet in Romania dupa ce linvistica integrala pe care a elaborat-o i-a adus acestuia titlul de doctor Honoris Causa in aproape 50 de universitati din lume.

Daca ne referim la mediul acesta studentesc, eu le-as spune nu numai celor care vor sa devina specialisti ci si celor care vor sa devina oameni cultivati ca atare ca daca vrei sa intelegi bine lumea in care traiesti nu o poti face fara sa cunosti filosofie... elementara. Daca vrei sa cunosti filosofie elementara nu poti sari peste problemele filosofice ale limbajului. Si Istoria Filosofiei limbajului este cea mai buna introducere care exista in limba romana in aceasta problematica.

Dimineata de toamna. Cladirea istitutului plutind pe galbenul frunzelor are ceva din descrierea Iasului pe la inceputul secolului trecut. Intru si astept pe coridor pina la ora stabilita pentru interviu. Vad mai multe usi cu placute negre pe care scrie Biblioteca, Dictionar si alte denumiri care ma fac sa vad prin opacitatea peretilor tomuri care populeaza rafturi imense. Domnul Munteanu ma invita sa iau loc pe un scaun si sa-i explic mai pe larg scopul intrevederii noastre. Ii povestesc despre AltIasi, ii arat camera de filmat si-i marturisesc ca expresivitatea dumnealui incurajeaza perspectiva unui interviu video. E receptiv si ma ajuta sa pozitionez camera pe un teanc de carti aflate pe masa; pe masa si peste tot in jurul sau, mobilierul se pierde printre cele peste doua mii de ani de scrieri lingvistice. Continuarea este redata mai clar si chiar mai plastic de materialul video de mai jos.

A vorbi despre esenta limbajului inseamna a vorbi despre ceea ce este esential in fiinta umana.

In conferinta Elogiul Magistrilor, pe care domnul Eugen Munteanu a tinut-o tot la libraria Humanitas vineri, acesta a marturisit faptul ca se numara printre acei cercetatori care au avut norocul de a-si alege maestrii. Eugeniu Coseriu si Gheorghe Ivanescu, desi temperamente diferite, dar cu o intuitie dezarmanta in ceea ce priveste limbile clasice si limbajul ca fenomen, au cultivat in discipolul lor pasiunea totala pentru subiectul ales, constiinta valorii si aversiunea fata de impostura. 

Resurse
Video: 

Interviu cu Prof. Dr. Eugen Munteanu. part1

Interviu cu Prof. Dr. Eugen Munteanu. part1

Interviu cu Prof. Dr. Eugen Munteanu. part2

Interviu cu Prof. Dr. Eugen Munteanu. part2
Articol scris de Marina-Evelina Cracana | Dum, 20/11/2011 - 11:09
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului marina.evelina