- 2708
Vineri, 8 martie, in cadrul Targului de carte Librex din Iasi, la ora 18.00, va avea loc lansarea cartii Urmasii lui Thespis. Identitate si alteritate in tragedia greaca de Ioana Petcu, aparuta la Editura Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” in 2012. Invitatii acestei seri vor fi criticii de teatru Oltita Cintec si Calin Ciobotari, alaturi de care vor fi moderatorul Adrian Acatrinei si autoarea.
Urmasii lui Thespis este o analiza tematica in urma careia literatura si teatrul au fost aduse, din nou, sub aceeasi lentila de observatie. Studiul arata felul in care functioneaza topoii la trecerea lor dintr-o zona in alta. Privind in perspectiva ultimii ani ai regiei ce abordeaza tragedia antica greaca, nu putem ramane indiferenti la transformarile pe care acest gen le suporta pe scena – transformari care, daca nu sunt eronate, cel putin indeparteaza foarte mult viziunea prezentului de cea originara. Poate si de aceea ne-am dorit ca prin explicatiile si problematizarile lansate in unele paragrafe sa tragem un semnal de alarma in privinta modului in care ne pastram mostenirea ce a strabatut secole de-a randul pentru a ajunge in posesia noastra. (sursa)
Referindu-se la carte, autoarea declara intr-un interviu: „Jocul identitatii si al alteritatii in tragedia greaca antica vrea, in primul rand, sa raspunda la intrebari pe care singura le-am formulat in urma consultarii unor carti de specialitate si dupa recitirea Orestiei, a ciclului theban etc. De perioada Antichitatii am fost atrasa tardiv, cand am inteles ca daca nu invat sa citesc literatura inceputurilor nu voi pricepe in totalitate textele moderne, fiindca multe din temele vechi sunt reluate, sunt revazute cu ochii hiperinformati ai prezentului. Traim intr-o lume de mituri, iar eu simt nevoia sa stiu sa le descifrez.”
Ioana Petcu este asistent universitar la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi, la Facultatea de Teatru si a semnat, de-a lungul carierei sale, zeci de articole in domeniul criticii teatrale, precum si studii de cercetare in reviste culturale iesene („Cronica”, „FeedBack”, „Zona Literara”) sau academice („Colocvii teatrale”, „Review of Artistic Education”, „Revista romaneasca pentru educatie multidimensionala” si „Ekpirosis”). Este, de asemenea, autorul eseului Semne ale teatralitatii in romanul medieval si postmodern aparut la Editura Junimea in 2007 si s-a numarat printre colaboratorii Dictionarului de francofonie canadiana (Editura Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, 2011) precum si ai Dictionarului de scriitori nord-americani (Editura Institutul European, 2010).